Što znači različita boja očiju kod vašeg psa?

Što znači različita boja očiju kod vašeg psa?
Foto: Unsplash

RAZLIČITA boja očiju kod ljubimca ili heterokromija može biti nasljedna, a može se javiti kao posljedica neke bolesti ili povrede. Kod pojedinih rasa, kao što su sibirski haski, aljaški malamut, shi tzu, australski ovčar ili američki lisičar, heterokromija nije rijetkost.

Heterokromija podrazumijeva razliku u boji, koja se može uočiti na različitim dijelovima tijela. Najčešće se javlja i može uočiti na očima, ali i na koži ili dlaci. Ona predstavlja posljedicu pojačanog ili smanjenog taloženja pigmenta melanina. 

Većina štenaca rađa se sa svijetloplavim očima, tj. bez pigmenta, koji se stvara kasnije pod utjecajem svjetlosti. Štenci u periodu od tri do četiri mjeseca dobivaju svoju "konačnu" boju očiju, međutim kod nekih to može biti i kasnije. 

Oči kod psa mogu biti i različite boje. Kod nekih pasa jedno oko može biti različito obojeno, na primjer jednim dijelom plavo, a ostatak tamno, što je posljedica manje ili veće količine pigmenta. Ovakva pojava naziva se djelomična heterokromija, dok se dva različito obojena oka klasificiraju kao potpuna heterokromija. 

Uzroci mogu biti nasljedni, ako jedan ili oba roditelja imaju oči različite boje. Osim toga, različita boja očiju može se javiti kao posljedica bolesti, traume ili upotrebe nekih lijekova. Kod pojedinih pasa ova neobična karakteristika može ukazivati na glaukom ili neke druge zdravstvene probleme. 

Ako dođe do iznenadne promjene boje oka u nekom periodu života, najsigurnije je odvesti ljubimca na pregled kod veterinara, koji točno može utvrditi što je uzrok ovoj pojavi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara