Stotine gladnih majmuna bore se na ulicama oko hrane: Panika u Tajlandu zbog malog broja turista

Stotine gladnih majmuna bore se na ulicama oko hrane: Panika u Tajlandu zbog malog broja turista
Printscreen Youtube / Viral Press

U POČETKU se vidi kako majmuni trče dok, izgleda, traže hranu. Odjednom, njihovi krici se dramatično pojačavaju dok gomila lovi jednog majmuna koji je pronašao bananu. Jedni su skočili na njega u pokušaju da je otmu, dok su se drugi svađali oko hrane. Čak su i mještani koji su navikli viđati majmune po ulicama bili šokirani njihovim ponašanjem.

Sasaluk Rattanachai snimila je ovu dramatičnu scenu ispred trgovine u kojoj radi.

"Više su sličili divljim psima nego majmunima. Poludjeli su za jednim komadom hrane. Nikada ih nisam vidjela toliko agresivne. Mislim da su majmuni bili jako, jako gladni. Ovdje je obično puno turista koji hrane majmune, ali sada ih nema toliko zbog koronavirusa", kaže ona.

Lopburi je dom tisućama divljih majmuna koji lutaju ulicama i zgradama. Mnogi žive u temeljima drevnih budističkih hramova grada. Grad je podijeljen između majmuna koji žive u hramovima i onih koji žive u gradu, navodi se u izvještaju Bangkok Posta.

Kako su njihovi teritoriji podijeljeni željezničkom prugom, dvije grupe se obično ne susreću, ali se to dogodilo sada, kada je došlo do borbe.

Vjeruje se da je majmune iz hrama upravo glad natjerala u grad u potrazi za hranom.

Prošlog mjeseca je rečeno da majmuni pate širom zemlje zbog toga što je koronavirus uzrokovao pad turista za 44%.

Primati koji žive u javnom parku u Songkhli, na jugu Tajlanda, obično se hrane tako što ih posjećuju turisti iz Malezije i Kine. Pojedini mještani odlaze u park kako bi im dali svježe lubenice i rajčice.

U Tajlandu je bilo 59 slučajeva virusa, s jednim smrtnim ishodom. Međutim, u obližnjoj Kini, gdje je počela epidemija, zaraženo je više od 80.000 ljudi, a smrtno je stradalo više od 3000, navodi Daily Mail.

I ekonomija Tajlanda oslanja se na kineske turiste.

Turizam čini 18% tajlandskog BDP-a, a kineski turisti čine više od četvrtine ukupnog broja turista.

Ministar za turizam upozorio je da bi kriza razmjera koje je imao SARS mogla stajati državu 1,6 milijardi dolara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara