U izmetu pingvina slučajno otkrili nešto što može biti opasno za čovjeka

U izmetu pingvina slučajno otkrili nešto što može biti opasno za čovjeka
Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJE provedeno na Sveučilištu u Kopenhagenu proučavalo je goleme kolonije pingvina na jednom subantarktičkom otoku i došlo do zapanjujućeg otkrića. U izmetu ovih životinja, poznatom pod nazivom guano, pronađena je velika količina dušikovog oksida, koji mnogi zovu i plinom koji izaziva smijeh, piše Unilad.

Znanstvenici su zapravo pokušali povezati kolonije pingvina i njihove fekalije sa stakleničkim plinovima iz tla, a do ovog otkrića došli su sasvim slučajno. Ispostavilo se da su njihove emisije preniske da bi utjecale na cjelokupno stanje planeta.

"Iako emisije dušikovog oksida u ovom slučaju nisu dovoljne da utječu na ukupni energetski proračun Zemlje, naša otkrića pridonose novim saznanjima o tome kako kolonije pingvina utječu na okoliš", rekao je za Science Daily profesor Bo Elberling.

Pingvini proizvode prekomjernu količinu plina koji uzrokuje smijeh zahvaljujući svojoj prehrani. Dok se hrane ribama i planktonima, apsorbiraju dušik iz oceana. Sav taj dušik ispušta se u zemlju, a bakterije iz tla pretvaraju ga u staklenički plin.

Elberling je objasnio da udisanje ovog plina kroz nekoliko sati, bez obzira na njegov smiješni nadimak, može nepovoljno utjecati na čovjeka, zbog čega se može početi osjećati bolesno i imati velike glavobolje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara