Veterinari upozoravaju: Zašto ne kupovati Shih tzue, buldoge, mopsove...?

Veterinari upozoravaju: Zašto  ne kupovati  Shih tzue, buldoge, mopsove...?

Foto: 123rf.com

BRITANSKI veterinari  izdali su upozorenje kojim su sve potencijalne vlasnike pasa pozvali  da ne kupuju  engleske i francuske buldoge, Shih Tzue, mopsove  i ostale tzv. brahiocefalične pasmine pasa. U tome su ih podržale i vodeće britanske udruge za zaštitu životinja!

Razlog?

Kako navodi bbc.com riječ je o psima prepoznatljivima po širokim glavama, kratkim vratovima i skraćenim njuškama. To nije njihov prirodan izgled, već je isti posljedica intenzivnog selektivnog uzgoja.

POGLEDAJTE kako su pasmine izgledale nekad, a kako izgledaju danas

Laički rečeno, kako bi se dobili psi koji su izgledom što savršeniji propisanom kinološkom standardu, nešto im se moralo oduzeti, a skraćivanjem njuške oduzela im se mogućnost normalnog disanja, gutanja, spavanja i mnogih drugih aktivnosti. Dobiveni su tako jako osjetljivi i psi skloni obolijevanju, pogotovo ako se uzgojem bave nesavjesni i neodgovorni uzgajivači.

Uzimajući u obzir da se čak tri takve pasmine (francuski buldog, mops i engleski buldog) nalaze u top 10 najpopularnijih pasa u Velikoj Britaniji kao posljedica popularizacije i hiperproizvodnje (da se zadovolje potrebe tržišta) pojavio se velik broj bolesnih pasa.

Nažalost, s njihovim zdravstvenim poteškoćama većina vlasnika upoznala se tek nakon kupnje, a budući da si skupe operacije i liječenje mnogi ne mogu priuštiti javio se još jedan problem - povećan broj napuštanja navedenih pasmina.

Dovoljno za paljenje alarma i upozoravanje javnosti da kupuju zdravije pasmine ili pak udomljavaju pse mješance.

Isto činimo i mi pozivajući vas da posjetite Index Oglase i BESPLATNO udomite psa ili mačku!

Također, POGLEDAJTE kako su pasmine izgledale nekad, a kako danas

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara