Počela je sezona opasnih klasova: Dobro otvorite oči jer ne uočite li ih na vrijeme...

Počela je sezona opasnih klasova: Dobro otvorite oči jer ne uočite li ih na vrijeme...

 Foto: 123rf.com

LIVADE i parkovi za pse skrivaju mnoge opasnosti! Uz krpelje koji prijete tijekom cijele godine, u skupinu skrivenih opasnosti svakako spadaju i klasovi odnosno strelice.

Naziv je to za biljku koju možete vidjeti na fotografijama, a aktualna je tijekom proljeća, pogotovo nakon košnji livada kada se ista osuši. Naime, ista ima izuzetno oštar vrh, a zabije li se u neki dio tijela ili uđe u uho psu (ali i mačkama) može prouzročiti vrlo ozbiljne probleme.

Ne uočite li klas na vrijeme isti se može uvući ispod kože/ući unutar oka i poput strelice "putovati" psom, pritom mu nanoseći ozljede.Najugroženiji dijelovi tijela su oči, uši i šape!


Ako ih ne uočite na vrijeme i skinete sa psa dok su oku vidljivi, već se isti zavuku u tijelo psa iste će morati ukloniti veterinar, ponekad čak i operacijom.Neki od simptomi koji upućuju na to da je pas tijekom šetnje pokupio klas su: šepanje, trljanje o namještaj, impulzivno lizanje šapa na mjestu koje će često biti zagnojeno ili pak oteklo, drmanje glavom, napadi kihanja kojim pas klas pokušava izbaciti iz nosa.


Ukratko, pas će se početi ponašati drugačije nego obično, a budući da navedeni simptomi upućuju i na neke druge probleme obavezno posjetite veterinara.

Kako se boriti protiv klasova? Kao i u slučaju krpelja najučinkovitije je psa nakon svake šetnje detaljno pregledati. Te izbjegavati livade gdje primijetite da ih ima!

Pročitajte kako pse zaštititi od krpelja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara