Želite zajedno s ljubimcem napustiti Hrvatsku? Pročitajte iskustva onih koji su to već učinili

Želite zajedno s ljubimcem napustiti Hrvatsku? Pročitajte iskustva onih koji su to već učinili

 Foto:123rf.com

RAZMIŠLJATE o napuštanju Hrvatske, a sa sobom želite povesti i svog ljubimca ili više njih? Vlasnica Lyre i Vege, pasa udomljenih iz Noine Arke na Facebook stranicama navedene udruge podijelila je vlastito iskustvo s preseljenjem u Irsku.

Prenosimo ga u cijelosti:

Moje irsko iskustvo

"Koliko je bolna bila odluka da napustimo Hrvatsku, još bi bolnija bila napustiti svoje mezimce. Od svih koje smo imali samo su Vega i Lyra otišle s nama. I za to smo se teško izborili. Toliko teško da smo bili na rubu odustajanja, iako ja, jer je suprug već bio u Irskoj i bezuspješno tražio stan u koji će nas primiti sa životinjama.

Situacija je tužna: Stan ćete teško pronaći i s djetetom, a kada su u pitanju još i životinje - skoro pa nemoguća misija.

Od stanova odustanite u startu jer mislim da nemate nikakve šanse pronaći stan u koji će vas primiti s kućnim ljubimcima. Kada budete gledali oglase, naići ćete na dobar dio njih koji u opisu kaže "suits professionals", a nemali broj ih ima opasku "no pets allowed". Suits professionals u Irskoj znači da je poželjno da ste par bez djece, oboje zaposleni. Kada vidite "no pets allowed" ne tražite prevoditelja jer mislim da je sve jasno.

Savjet: Tražite kuće van grada, iako ćete i tu imati malo sreće. Moj je suprug otišao prvi kako bi pronašao posao i smještaj i znali smo da će potraga trajati dugo jer smo čitali tuđa iskustva na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od silnih odbijenica koje smo dobili, muž je izgubio nadu i počeo u pismu zamolbe pisati da imamo samo jednog psa. Nakon mjesec i pol potrage pronašao je kuću. Kada smo napokon stigli i kada je gazdarica shvatila da imamo dva psa odlučila nam je uzeti još 1 polog u "strahu" da psi ne pojedu kuću. Ironija je da ona sama ima 3 psa.Dakle, tko god da dolazi u Irsku u potrazi za boljim životom neka odmah pripremi barem 4500€ za stanovanje, za 1. mjesec.

Mi smo dali 2 pologa i stanarinu, netko će možda tražiti dvije stanarine i polog. U svakom slučaju, treba se naoružati strpljenjem, a i financijama. U suprotnom ćete se možda odlučiti za opciju ostavljanja životinje iza sebe.

Mi smo morali ostaviti macu jer je gazdarica izričito zabranila mace u kući. Nismo imali ni vremena, ni resursa, a ni snage tražiti drugi smještaj. Slali smo molbe na oglase, ali sve bezuspješno. Da nismo pronašli smještaj u kojem bi naši psi bili dobrodošli, danas ne bi bila ovdje", zaključuje udomiteljica.

Iskustva ostalih vlasnika pasa

U raspravi ispod statusa navodi se kako je maca koju su ostavili u Hrvatskoj sretno udomljena, a sudeći prema iskustvima ostalih sudionika rasprave sličnih problema imali su ostali vlasnici pasa, koji su se odlučili na preseljenje u druge države.

Tako je jedna vlasnica koja se odlučila na preseljenje u Englesku, zbog problema s nalaskom smještaja svog ljubimca morala ostaviti u Hrvatskoj.

Vlasnica koja se pak preselila u Njemačku navodi kako je imala problema sa selidbom dvije stafordice jer je uvoz istih u Njemačku zabranjen. No, kako piše "dok ima volje, ima i načina" tako da su nekako uspjeli i u Njemačku preselili sa svojim ljubimcima.

Pritom su ih morali kastrirati/sterilizirati jer je isti postupak za određene pasmine u Njemačkoj obavezan.

Za sve vas koji razmišljate o selidbi s ljubimcem u neku drugu državu naš savjet je da se za sve informacije direktno obratite veleposlanstvima država u koje putujete!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara