Znanstvenici otkrili da vjeverice imaju jednu ljudsku osobinu

Znanstvenici otkrili da vjeverice imaju jednu ljudsku osobinu
Pixabay.com

Znanstvenici su otkrili da vjeverice, baš poput ljudi, mogu biti ljevoruke i desnoruke, piše The Sun.

Ipak, bez obzira na to što favoriziraju jednu stranu tijela u odnosu na drugu, to njihov mozak ne čini efikasnijim kao što se vjeruje da je slučaj kod ljudi.

Naime, vjeverice koje su tijekom eksperimenta pokazale da favoriziraju jednu šapu, nisu bile tako dobre u učenju novih stvari kao njihove "prijateljice" koje su koristile obje šape.

Istraživači su proučavali 30 divljih sivih vjeverica, od kojih je njih 12 bilo dovoljno za pružanje potrebnih podataka.

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Exeteru promatrao je vjeverice kako vade lješnjake iz određenih cijevi i pritom su bilježili koju su šapu koristile.

Dok su jedne koristile obje šape, druge su vidno favorizirale jednu šapu.

Autorica studije, Lisa Leaver, kaže: "Otkrili smo da vjeverice koje imaju tendenciju koristiti samo lijevu ili samo desnu šapu radije nego koristiti obje, zapravo nisu toliko dobre u obavljanju zadataka kao one koje koriste obje šape jednako. One, također, ne uče toliko brzo."

Ona dodaje i da su ovi rezultati u skladu s prethodnim istraživanjima sisavaca koja su, također, pokazala da strogo favoriziranje jedne strane "vodi do slabih kognitivnih sposobnosti". Ipak, kako bi se ovo sa sigurnošću utvrdilo, potrebno je još istraživanja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara