10 pjesama uz koje ćete brzo zaspati, za jednu tvrde da opušta više od masaže

10 pjesama uz koje ćete brzo zaspati, za jednu tvrde da opušta više od masaže
Screenshot: YouTube

POSTOJI mnogo stvari koje mogu pomoći brže zaspati: lijekovi, meditacija, posebne vježbe, masaža. Ali čak 62% ljudi bira glazbu kao sredstvo uspavljivanja. Postoji i znanstveni razlog zašto bi trebalo slijediti njihov primjer. Naravno, neće vas uspavati baš svaka pjesma i zbog toga morate napraviti pravu selekciju, piše BrightSide.

Glazba vam pomaže bolje spavati, ma koliko godina imali

Nekoliko istraživača je proučavalo efekte slušanja glazbe prije odlaska u krevet na ljude različitih uzrasta. Utvrđeno je da slušanje glazbe pozitivno utječe na san djece, mladih, pa čak i starijih osoba.

Kako glazba djeluje?

Glazba nam pomaže opustiti se i smanjuje razinu stresa. Prilikom jedne studije korištena je umirujuća glazba s tempom od 60-80 bita po minuti, i otkriveno je da su nakon slušanja ispitanicima otkucaji srca postali niži i broj udaha u minuti smanjen.

Jedna posebna pjesma

Zvučni terapeuti su s bendom Marconi Union napravili posebnu pjesmu koja pomaže ljudima opustiti se. Pjesma Weightless ima stalni tempo od 60 bitova po minuti, da bi se na samom kraju spustila i do 50. Priča se da ova pjesma opušta više i od masaže.

Koje pjesme izabrati?

Znanstvenici su testirali pjesmu Weightless kao i druge opuštajuće pjesme. Ovo je lista od 10 pjesama koje su najviše smanjivale stres.

Marconi Union - Weightless

Airstream - Electra

DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix)

Enya - Watermark

Coldplay - Strawberry Swing

Barcelona - Please Don’t Go

All Saints - Pure Shores

Adele - Someone Like You

Mozart - Canzonetta Sull’aria

Café Del Mar - We Can Fly

Naravno, možete uvećati svoju listu za uspavljivanje i dodati pjesme za koje smatrate da opuštaju. Samo se sjetite pravila o tempu i birajte umirujuće pjesme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara