15 čudnih stvari koje ćete vidjeti samo u Indiji

15 čudnih stvari koje ćete vidjeti samo u Indiji
Foto: Instagram

DRUGA najmnogoljudnija država svijeta, s 1,339 milijardi stanovnika, po mnogočemu je posebna, a Bright Side je napravio listu zanimljivosti o njoj.

1. Treći spol - hijre

U Indiji se pojam Hijra koristi za označavanje ljudi koji sebe smatraju transrodnim ili transseksualnim. Hijra ima povijest zabilježenu na indijskom potkontinentu još od antičkih vremena, kao što sugerira i Kāma Sutra. U travnju 2014. godine Vrhovni sud Indije prepoznao je transrodne osobe kao "treći spol" u posebnom zakonu koji se odnosi i na putovnice i druge službene dokumente.

2. Hodočašće od 130 milijuna ljudi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Welcome to Allahabad . . #ardhakumbh #kumbh #kumbhmela #kumbh2019 #allahabad

A post shared by Ardh Kumbh Mela 2019 (@kumbha_mela2019) on

Kumbh Mela, hinduističko hodočašće koje se ponavlja svakih 12 godina, najveće je ljudsko okupljanje na svijetu, a vidljivo je i iz svemira. Ove godine Kumbh Mela održana je u Ardhu u Allahabadu od 15. siječnja do 4. ožujka i procjenjuje se da je na njoj sudjelovalo 130 milijuna ljudi.

3. Prva knjiga o plastičnoj kirurgiji

Sushruta Samhita je drevni sanskrtski tekst koji je među prvim i najvažnijim tekstovima koji se odnose na detaljno proučavanje medicine i kirurgije. Napisao ga je Sushruta, a datiran je oko šestog stoljeća prije Krista. U tekstu se opisuje rekonstrukcija usana (labioplastika) i nosa (rinoplastika) uz korištenje režnja kože na obrazima.

4. Bull surfing

Bull surfing je utrka koja se održava u selu Anandapally, u južnoj Kerali, tijekom sezone nakon žetve. Par bikova s ​​plugom koristi se za oranje polja riže veličine nogometnog igrališta, i to u vodi koja je duboka do gležnja, dok njihovi vodiči pokušavaju održavati ravnotežu.

5. Neobični poštanski uredi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @janhwij on

U Indiji poštanski uredi mogu biti zaista drugačiji od onih na koje smo navikli. Poput plutajućeg poštanskog ureda izgrađenog u izrezbarenom brodiću ili pošte na 15.500 metara nadmorske visine u Himachal Pradeshu. U sedamdesetima su neki gradovi u Rajasthanu čak imali mobilne poštanske urede za kamile, dok su mule korištene u planinskim područjima Darjeelinga u Bengalu.

6. Jedinstvene ugrožene životinjske vrste

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fota Wildlife Park (@fotawildlife) on

U Indiji se nalaze neke od najrjeđih i najupečatljivijih vrsta u Aziji. Među njima je i ugroženi azijski lav te jedinstvena ljubičasta žaba.

7. Najveća potrošnja zlata godišnje

Indija je među najvećim potrošačima zlata u svijetu. Indijska potražnja u prosjeku je iznosila 838 tona godišnje u posljednjih 10 godina. U 2018. godini utrošeno je 760,4 tona zlata, od čega je većina korištena za izradu nakita za brakove i festivale.

Embed from Getty Images

8. Mostovi napravljeni u cijelosti od korijenja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rakeysh Roy (@rakeyshroy) on

Mostovi u državi Meghalaya, najmokriji na svijetu, napravljeni su u cijelosti od korijenja kako bi se spriječilo truljenje uslijed vlage. Proces stvaranja mostova traje godinama, ali mostovi izgrađeni na ovaj način mnogo su otporniji od onih drvenih.

9. Najbogatiji hinduistički hram na svijetu

Embed from Getty Images

Hram Padmanabhaswamy u glavnom gradu Kerale, Thiruvananthapuram, nije samo najbogatiji hinduistički hram na svijetu nego je i najbogatije mjesto bogoslužja koje je ikad postojalo. Odjel za arheologiju je 2011. godine otvorio tajne odjele hrama kako bi pregledao predmete pohranjene u njima te je pronašao predmete od zlata, srebra i dragog kamenja vrijedne stotine milijuna dolara.

10. 16 ukrasa udane žene

Tek nakon udaje žene koriste 16 ukrasa, nazvane Sola Shringar. Među njima su Bindi, obojena točka smještena na sredini čela, i Natha ili piercing nosa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DID YOU KNOW? Sindoor is being used by the Indian women in their hair-parting (maang) and as a dot on the forehead. Sindoor is one of the 16 adornments (solah shringar) in Hinduism. Kumkum or turmeric based sindoor is scientifically and spiritually beneficial for the ladies. Red is the color of love and passion and hence it is applied by Indian women to win the heart of their husbands. Sindoor signifies that the women with it is married, under the protection of her husband and hence no one should make mistake to cast an evil eye on her. #sindoor #kumkum #marriedindian #weddingphotography #indianbride#marathiculture #BXStudio #didyouknow #indianfacts #proudindian#candid

A post shared by BX Studio by Abdeali Roshan (@bx.studio) on

11. 330 milijuna bogova

U Indiji je 80% stanovništva Hindu. Hinduizam broji 330 milijuna bogova, od kojih su neki nepoznati i samim vjernicima, ali su jednako poštovani i bez poznavanja njihovih imena. Najcjenjeniji su Trimurti, poznatiji kao Hindu Trojstvo: Vishnu, Shiva i Brahma.

12. Najviša statua na svijetu

Indija drži rekord u posjedu najviše svjetske statue visoke 182 metra, poznate kao "kip jedinstva". Kip predstavlja vođu indijskog pokreta za neovisnost Sardara Vallabhbhaia Patela.

13. Boja žalosti nije crna

Embed from Getty Images

Za razliku od većine ostatka svijeta, tugovanje nakon smrti voljene osobe predstavljeno je bijelom bojom, simbolom čistoće, a ne crnom. Kada žena izgubi muža, čak i godinama kasnije, ona će nositi bijeli saree, dok će suprug koji je udovac, posebno u državi Rajasthan, nositi turban te boje.

14. Najveća filmska industrija u svijetu

Samo 2018. godine Bollywood je producirao 1813 filmova. Do 2012. već je daleko nadmašio Hollywood. Izraz "Bollywood" potječe od spajanja dva poznata imena, Bombaya i Hollywooda.

15. Muškarci koji se drže za ruke u javnosti

U Indiji je uobičajeno vidjeti muškarce koji se drže za ruke na ulicama. U nekim zemljama to se može smatrati znakom određene seksualne orijentacije, ali u Indiji je samo demonstracija naklonosti između dva istinska prijatelja. S druge strane, rijetkost je vidjeti znakove ljubavi između muškarca i žene, a na ljubljenje na ulici ne gleda se s odobravanjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vincent dolman (@vincentdolman) on

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara