16-godišnji milijunaš: "Školovanje mi ni na koji način nije pomoglo"

16-godišnji milijunaš: "Školovanje mi ni na koji način nije pomoglo"
Foto: Instagram

MLADI poduzetnik iz Australije tvrdi da tradicionalni školski sustav radi protiv budućih poduzetnika.

"Kako znam? Jer sam ja jedan od njih", započeo je Jack Bloomfield svoju ispovijest za news.com.au.

"Navršio sam 16 ove godine, a pokrenuo sam i vodim e-commerce tvrtke od 12. godine. Tvrtke koje sada okreću milijune dolara svake godine. I iskreno vam mogu reći da moje školovanje nije doprinijelo ni na koji način bilo kojoj tvrtki koju sam sagradio do danas." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Bloomfield (@jackbl_) on

"Nemojte me shvatiti krivo, škola je odlična za osnove. No jednom kad naučite kako množiti, dijeliti, govoriti i pisati, vrijednost odjednom pada za sve nas koji želimo krenuti poduzetničkim putem."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Bloomfield (@jackbl_) on

"Ne postoji ništa u današnjem edukacijskom sustavu što se fokusira na bilo što slično poduzetništvu. Umjesto toga, klince zaključavamo u 12-godišnji školski sustav dizajniran samo da im osigura mjesto na sveučilištu, još jednoj instituciji na kojoj se uči, dok napokon - oko 16 ili 18 godina kasnije - ne budete izbačeni na drugu stranu, desetke tisuća dolara u dugu i u potrazi za poslom."

"I to je ok put za mnoge ljude, no ne ako želite izgraditi zemlju poduzetnika, zemlju koja je spremna graditi riskantne start-up priče, ljude koji žele mijenjati svijet... Za te ljude edukacijski sustav jednostavno ne funkcionira."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Bloomfield (@jackbl_) on

Jack dodaje kako većina škola u Australiji ne potiče nikakve poduzetničke vještine. "I to ima smisla, jer sustav koji je većinski nepromijenjen već sto godina neće naučiti tinejdžera kako pokrenuti posao ili voditi start-up. To jednostavno nije u knjizi."

Smatra i kako sveučilišno obrazovanje nije presudno za napredak u životu, a kao primjere navodi Zuckerberga i Jobsa, koji su obojica napustili fakultete i osnovali tvrtke koje su promijenile svijet.

"Živimo u doba interneta i nikad nije bilo lakše pokrenuti uspješan posao online. I naši edukatori moraju toga biti svjesni jer i to je jedan od puteva u karijeri, i to onaj koji može upaliti ako dijete ima strast za time što radi."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Bloomfield (@jackbl_) on

Jack smatra i da ne postoji bolje vrijeme za osnovati start-up nego ono dok ste u školi. "Sve vaše troškove života pokrivaju roditelji, nitko ne ovisi o vama i imate dovoljno šansi za novi početak ako ne uspijete."

"Čim mlađi počnete, tim bolje, a a uz ogromnu količinu tehnologije koja vam je na dohvat ruke ne treba vam puno da počnete. Moj prvi posao zahtijevao je ulaganje od samo 500 dolara (oko 2300 kuna).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Bloomfield (@jackbl_) on

"No morate to zbilja željeti. A to znači korištenje vašeg vremena efikasno, skraćivanje vremena koje provodite igrajući se ili gledajući TV. Nije li to nešto što bi naše škole ionako trebale podržavati?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara