17 godina lovila je tipa koji je ukrao 50 milijuna dolara, na kraju se šokirala

17 godina lovila je tipa koji je ukrao 50 milijuna dolara, na kraju se šokirala
Foto: Press

VJEROJATNO nikada niste čuli za Michela Cohena, a osim ako ne pratite francusku crnu kroniku, ne postoji razloga da vam njegovo ime zvuči poznato. Radi se o Francuzu rođenom 1953. u siromašnom dijelu Pariza, a njegov prvi posao bila je prodaja enciklopedija od vrata do vrata. Bio je uspješan u svom poslu.

Kasnije je preselio u SAD i počeo prodavati paštetu, a nakon niza poslova polagano je ušao u svijet umjetnina i postao trgovac istima. Prodavao je slike mnogih velikih umjetnika, a posao je išao odlično. Živio je "američki san", vozi brze automobile, kupio je kuću u Malibuu i tamo živio sa svojom suprugom, dvoje djece, kuharom, a imao je i konje. Prebacio se na trgovinu opcijama, ali to mu nije išlo pa se zadužio. Počeo je dizati kredite i trgovati umjetninama koje nisu bile njegovo vlasništvo. Sve se više zaduživao, a u jednom je trenutku nestao, nakon što je prevarom došao do 50 milijuna dolara.

Bilo je to 2001., a u to vrijeme dokumentaristica Vanessa Engle snimala je svoje filmove i spletom okolnosti nabasala i na njegovu priču koja ju je zaintrigirala.

"Nitko nije znao gdje je. On, njegova supruga i djeca jednostavno su nestali. Priča mi je bila jako zanimljiva, ali nisam znala kako joj pristupiti. Svijet trgovaca umjetninama jako je tajnovit i ne vole puno pričati o svom poslu. Pogotovo u situacijama kada im netko uzme milijune dolara. Njihov svijet počiva na povjerenju", govori Engle koja je na kraju pronašla način da uđe u taj svijet i započne avanturu koja je trajala 17 godina: "Tražila sam njegovo ime svaka dva ili tri mjeseca".

Prvi trag u Brazilu

Na prvi trag došla je 2003. U američkom tisku pojavila se mala priča o Cohenu kojeg je Interpol uhitio u Brazilu: "Pomislila sam da je to moja prilika. Možda će mi brazilske vlasti dopustiti da ga posjetim u zatvoru i dobijem potpunu priču".

Nije se žurila jer je pretpostavljala da će ga u zatvoru i zadržati. Prevarila se. Cohen je uspio pobjeći iz zatvora i nakon toga mu se gubio svaki trag.

Godinama nije naišla ni na jednu priču o njemu, ali nije ga zaboravila. Odlučila je o njemu snimiti film. Iako nije znala gdje je niti je li uopće živ, željela je popričati s njegovim prijateljima i ljudima u svijetu trgovine umjetnina koji su imali nesreću surađivati s njim.

"Često sam znala reći da sam mogla postati policajka jer radimo isti posao. Prikupljamo tragove i pokušavamo stvoriti dovoljno uvjerljivu priču i pronaći svjedoke koji bi ju potvrdili", govori Engle za Guardian.

Detektivska dvojka

No, na ovom projektu nije radila sama. Od velike joj je pomoći bila Billie Shepherd, producentica emisije "Who Do You Think You Are?" (premisa serije je protresti obiteljsko stablo poznatih i iskopati zanimljive priče o njihovim precima) koja je jako dobro upoznata s ovim tipom istraga.

Zajedno su stvorile vremensku traku na kojoj su se nalazile sve transakcije, slike, prevare i žrtve tih prevara. Radilo se o dokumentu koji je imao više od stotinu stranica. Uspjeli su se dokopati i svih sudskih spisa iz SAD-a i Brazila, a jednom kada su imali sva imena i adrese, kontaktirale su ih.

Šuškalo se da su neke od žrtava išle toliko daleko da su željeli potražiti usluge plaćenih ubojica: "U svijetu umjetnina postoje ljudi povezani s mafijom i peračima novca. Radi se o prilično prljavom poslu. Nakon svega sam bila uvjerena da su neki od njih znali kako doći u kontakt s ubojicama ".

Možda je Cohen ubijen, a možda je umro prirodnom smrću jer u tom je trenutku imao preko 60 godina.

Učinile ono što nije mogla ni policija

Isprva su izbjegavale razgovor s najbližim krugom poznanika jer strahovale su da bi mu netko mogao javiti da kopaju po njegovoj priči. Iako to nisu očekivale, mnogi su njegovi poznanici pristali pričati s njima. Cohenova sestra nije im se javila, ali stupile su kontakt s Royem, njegovim prijateljem koji mu je poslovno pomogao kada se prvi puta doselio u SAD.

No, sve se promijenilo jednog dana kada Engle primila poziv nepoznate žene. Bila je to Cohenova supruga koje se preselila u Brazil s dvoje djece, tamo rodila treće i prolazila kroz teške trenutke jednom kada je njezin suprug završio iza rešetaka.

Bila je vrlo nervozna i rekla im da ne želi pričati telefonski, ali pristala je sjesti s njom na kavu. Htjela je da Engle dođe sama, ali BBC (koji je naručio dokumentarac) nije na to pristao pa su s njom poslali jednog kolegu koji je sjedio u istom kafiću.

No, nije bilo prevelikih problema. Njegova se supruga pojavila i pričala satima. Nije željela da je snimaju, ali otkrila je sve što treba.

Iako Engle nije željela otkriti previše detalja, otkrila je ono najbitnije. Nakon 17 godina dugog lova, uspjela je doći do Cohena: "Uhvatili smo ga! Postoji gomila filmova u kojem imate centralnog protagonista koji je učinio nešto loše, ali rijetko ih uhvate".

Odmah na početku dvodijelnog filma "The $50m Art Swindle" doznajemo da je Engle u istom kafiću upoznala i čovjeka kojeg je tražila: "Maleni neobrijani muškarac došao je do našeg stola noseći ofucanu majicu. Zapitala sam se je li to čovjek kojeg sam tražila 17 godina?"

I bio je. Nema sumnje da će njezin dokumentarac privući pažnju mnogih zaljubljenika u ovaj tip zabave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara