20 godina VW Transportera s pogonom na sva četiri kotača

IAKO je prvi serijski Transporter s pogonom na sva četiri kotača sišao s trake 1985. godine, korijeni ove ideje sežu još u 1970-te godine.

Gustav Meyer, direktor razvoja Volkswagen gospodarskih vozila, potaknut brojnim putovanjima po Sahari htio je proizvesti gospodarsko vozilo s pogonom na sva četiri kotača. Projekt je razvijan u tajnosti, a prvi Transporter s pogonom na sve kotače testiran je upravo u Sahari. Tri godine kasnije (1978) proizvedeno je pet pokusnih vozila s mogućnošću uključenja pogona na prednje kotače.

Tek se pri razvoju Transportera T3 počelo ozbiljnije razmišljati o pogonu na sva četiri kotača. 1985. godine predstavljeni su prvi Transporter i Caravelle s permanentnim pogonom na sva četiri kotača.

Sustav s visco – spojkom koja je nadomjestila međudiferencijal (izjednačava razliku u broju obrtaja između prednje i stražnje osovine) na konvencionalnim 4x4 pogonima pokazao se robustnijim i pouzdanijim. Dokaz: Gerhard Plattner s Transporterom je 1985. godine obišao globus za rekordnih 80 dana.

1990. dolazi do smjene generacija. Prelazi se na konstrukciju s motorom u prednjem dijelu vozila i pogonom na prednje kotače. 1996. proizveden je Transporter s TDI motorom snage 75 kW/102 KS.

S podignutim podvozjem T4 TDI krenuo je 1999. na vožnju američkim kontinentom. Za samo 15 dana i 14 sati Matthais Göttenauer i Andreas Renz prošli su cijeli američki kontinent, od Aljaske do Ognjene zemlje, i tako zauzeli svoje mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda.

Peta generacija Transportera zadržala je koncept svog prethodnika s motorom u prednjem dijelu vozila i s pogonom na prednje kotače. Jači motori i elektronski program stabilizacije zahtijevali su novu tehnologiju poznatu kod osobnih vozila marke Volkswagen s pogonom na sva četiri kotača, pa je visco-spojka ustupila mjesto Haldexovoj spojki.

Posljednjem ispitu izdržljivosti dva Transportera 4Motion bili su podvrgnuti u siječnju ove godine na utrci Barcelona – Dakar kao pratnja trkaćih vozila, kada su uspješno obavili svoj posao na svim etapama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara