2004 North American International Auto Show

2004 North American International Auto Show

JEDAN od najstarijih salona na svijetu, koji postoji još od 1907. godine službeno označava početak nove sezone u automobilskoj industriji.
Najznačajniji američki salon od 1989. godine poprima internacionalni značaj i nosi ime North American International Auto Show.

Index.hr Teme: Detroit Auto Show

Riječ je o jedinom salonu automobila u Americi,
koji se nalazi na kalendaru OICA-e (Organisation Internationale des Constructeurs dAutomobiles) i jednom od rijetkih salona u svijetu, koji je toliko bogat novitetima, da mu jednostavno nije potrebna pomoć pratećih programa kao što su proizvođači motocikala i tunerske kuće.

Šesnaesto izdanje detroitskog salona označava definitivan povratak Velike Trojke i novi uzlet američke auto-industrije. Nakon prošlogodišnje poplave koncepata, danas nam donose pregršt novih modela, od novog Ford Focusa, pa sve do nove Chevrolet Corvette.

Ford ove godine nastupa pod motom "Year of the Car" (godina automobila) i priređuje čak pet svjetskih premijera među kojima je i novi Mustang, još jedna legenda američke auto-industrije.

Amerikancima će biti posebno interesantan Ford 500, svojevrsni nasljednik klasične krstarice, modela Crown Victoria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U proteklih nekoliko godina europski proizvođači pridaju sve veću važnost američkom tržištu. Ove godine se predstavljaju s nekoliko interesantnih modela, među kojima su najatraktivniji Aston Martin DB9 Volante i Ferrari 612. Posebno mjesto svakako zauzima Mercedes s modelom GST, kojim otvara novi pogled na visoku klasu.

I ove godine je mjesto održavanja veličanstveni Cobo centar ukupne površine oko 100.000 četvornih metara. Pripreme na kojima je radilo oko tisuću radnika trajale su deset tjedana.

Više od 800.000 posjetitelja imati će priliku vidjeti oko 700 izložaka, među kojima i 43 svjetske premijere od čega je 32 nova modela i 11 koncepata.

Možda najbolji pokazatelj važnosti ovog događaja je njegov ekonomski utjecaj na državu.

Brojke kažu da on iznosi čak 536.8 milijuna USD, što je dovoljno za treće mjesto. Ekonomski jači su tek Daytona 500 i Olimpijske igre u Atlanti.

Salon svoja vrata za novinare otvara već 4- og siječnja, dok je ulaz za posjetitelje otvoren u razdoblju od 10-og do 19. siječnja, i to od 10 do 22 sata. Cijena ulaznica je doista popularna i iznosi 6 USD za umirovljenike, 12 USD ua odrasle, dok je za djecu ulaz besplatan.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara