2005. po Googleu: Najtraženije prirodne katastrofe i Janet Jackson

MILIJARDE termina koji internet surferi svakodnevno upisuju u razne servise najpopularnije tražilicu na webu, Googlea, otkrivaju nešto o ljudskoj kolektivnoj svijesti. Ako je suditi prema popisu natraženijih pojmova koje je potkraj 2005. objavio Google, prirodne katastrofe definitivno, ali i američke showbiz zvijezde, obilježile su godinu na izmaku.

Razorni tsunami koji je krajem 2004. pogodio obale Indijskog oceana te je, prema najnovijim procjenama, usmrtio 400,000 ljudi, bio je jedan od najtraženijih pojmova na stranici www.google.com/news. Još traženiji bio je uragan Katrina, koji je poplavio New Orleans i odnio više od 1000 života.

No, iz nekog razloga najviše surfera zanimale su vijesti o Janet Jackson, američkoj pop zvijezdi i sestri "kralja popa" Michaela Jacksona. Iako je bilo očekivano da će sudski proces koji se vodio protiv njezinog brata zbog sumnji u pedofiliju biti zanimljiviji surferima, Janet je ipak bila traženija unatoč činjenici da se čuveno "ispadanje" dojke u poluvremenu Superbowla dogodilo još početkom 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijede showbiza dominiraju ostatkom Top 10 najtraženijih pojmova na servisu Google News, pa su tako izuzetno traženi bili i Brad Pitt, Michael Jackson, Britney Spears i Angelina Jolie.

Google je objavio i nekolicinu grafova koji lijepo pokazuju medijski "vijek trajanja" određenih događaja. Tako je vrlo zanimljiv podatak da je pojam "weapons of mass destruction" bio izuzetno tražen termin, ali samo za vrijeme trajanja kampanje za izbor američkog predsjednika. Nedugo nakon što je objavljeno da je George Bush novi/stari predsjednik, interes surfera za tu temu drastično je pao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara