25 godina Hrvatske na Eurosongu: Zbog kršenja pravila ostali smo bez pobjede?

25 godina Hrvatske na Eurosongu: Zbog kršenja pravila ostali smo bez pobjede?
Screenshot: YouTube/Igor Kralj/PIXSELL

JOŠ NAS nekoliko dana dijeli od 64. Izbora za pjesmu Eurovizije, natjecanja koje prati gotovo 200 milijuna gledatelja, a na kojem se Hrvatska ove godine natječe 25. put. Kad tome dodamo i silne eurovizijske godine Jugoslavije, neobičnih izostanaka, rekorda i tračeva imamo napretek.

1) Grupi Magazin izmaknula prilika za povijest 

U turbulentnim godinama izlaska Hrvatske iz Jugoslavije, HRT je odlučio pristupiti Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) i postati redovni sudionik Eurosonga. Za finalno natjecanje koje se 1992. godine održavalo u švedskom Malmu, odabrana je grupa Magazin s pjesmom "Aleluja", ali HRT nije na vrijeme uspio postati član EBU-a pa Danijela Martinović, Tonči Huljić i ostatak ekipe nisu otišli na Eurosong. Prvi kojima je to uspjelo bili su članovi grupe Put s pjesmom "Don't Ever Cry", na eurovizijskom izboru koji se 1993. održao u irskom Millstreetu.

2) Duško i Aco su rekorderi Eurosonga

Komentiranje Eurosonga iz udaljene pozicije u areni nije baš zahvalan posao, a čak jedanaest puta od 1993. do danas primili su ga se Aleksandar Kostadinov i Duško Ćurlić. Osim njih, za komentatorskim mjestom dvije je godine sjedio Ante Batinović, a jednu Danijela Trbović. Što se, pak, tiče popularnih javljanja iz zagrebačkog studija za vrijeme glasovanja, HRT priliku voditeljima ima običaj dati samo dvaput. Nevena Rendeli, Mila Horvat, Barbara Kolar, Daniela Trbović, Davor Meštrović - svi su se baš dvaput našli u toj stresnoj ulozi.

3) Imamo pobjednika, a nemamo

Ovo zvuči kao nekakav matematički zadatak - zbog pobjede za Jugoslaviju te domaćinstva Eurosonga 1990. godine, Hrvatska je jedina zemlja koja je bila domaćin natjecanja a da u njemu nije sudjelovala (Jugoslaviju je 1990. u Zagrebu predstavljala Tajči). Time je Hrvatska i jedina država koja je bila domaćin Eurosonga a da tehnički nikad nije pobijedila.


4) Pjevajmo hrvatsko, osim ponekad i englesko

Od 24 puta koliko se Hrvatska natjecala na Eurosongu, izvođači su 14 puta pjevali na hrvatskom, a sedam puta na engleskom jeziku. Za kombinacijom hrvatskog i engleskog posegnuli smo četiri puta, a zahvaljujući "My Friendu" Jacquesa Houdeka, u jezičnoj statistici imamo zabilježenu i jednu kombinaciju engleskog i talijanskog.

5) Kazna za "Mariju Magdalenu"

Naša najpoznatija i najbolje plasirana predstavnica ujedno je i jedini hrvatski izvođač koji je Eurosong završio - s kaznom. Zbog pratećih vokala snimljenih na matricu "Marije Magdalene", Doris Dragović prvo je trebala biti diskvalificirana, onda su joj trebali oduzeti bodove, ali je priča završila neobičnom kaznom skidanja bodova u narednim godinama za koju je nejasno je li ikad uopće provedena. Ksenija Urličić, tadašnja voditeljica hrvatske delegacije, izjavila je tad kako su u pitanju tek pokušaji da se Hrvatskoj onemogući tada vrlo izvjesna pobjeda na Eurosongu.

6) Severina se provukla u finale?

Oko odlaska Severine na Eurosong u Atenu digla se najveća medijska buka ikad pa je mlaki prijem u jakoj konkurenciji bio prilično iznenađenje. Zbog odustajanja Srbije i Crne Gore, polufinalne tablice su se pomaknule pa je "Moja štikla" iznenada postala finalist. S obzirom na 12. mjesto u finalu, postavilo se pitanje bi li finala bez odustajanja i pomicanja za Severinu uopće i bilo.

7) Zorici se pjevalo, ali je morala biti - žalosna

Zorica Kondža i Josip Genda odabrani su na Jugoviziji u Splitu za predstavnike Jugoslavije na Eurosongu 1985. godine. Ipak, švedski Gothenburg nisu vidjeli, i to zahvaljujući Titu. Finale se, naime, održavalo baš na petu godišnjicu Titove smrti pa je zbog dana žalosti bilo neprimjereno prikazivati ikakve glazbene emisije niti se u njima natjecati.

8) Rekorderka Maja Blagdan

EBU je 2014. godine objavio svojevrsnu listu eurovizijskih rekordera, a među njima se našla i naša Maja Blagdan. Onaj pamtljivi trenutak u "Svetoj ljubavi" ujedno je, naime, i najviši ton ikad otpjevan na Eurosongu. Inače, Maja je te 1996. godine završila na četvrtom mjestu i do danas je ostala najbolje plasirana hrvatska predstavnica.

9) BiH je naš jedini pravi eurovizijski frend

Politika se oduvijek miješala u Eurosong pa su glasovanja nekad potpuno predvidljiva. U moru susjeda koji su prvo "bili u našoj ekipi", a onda iz nje i izašli, Bosna i Hercegovina naš je jedini vjerni fan. Na Eurosongu smo se počeli natjecati iste 1993. godine i otad ljubav traje uglavnom u obliku desetica ili dvanaestica na finalnoj tablici. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara