291 km/h na koturaljkama

POSLJEDNJIH nekoliko godina sve su popularniji sportovi, koji se mogu staviti pod zajednički nazivnik X-sports. Posebno je atraktivna disciplina spust, gdje se postižu brzine veće od 100 km/h. Za Nijemca Dirk Auera to je mačji kašalj, jer se on rola skoro triput većom brzinom.

Dirk drži apsolutni svjetski rekord koji iznosi ni više ni manje već točno 291 km/h. Naravno, Dirk je za postizanje tako velikih brzina trebao pomoć i dakako odgovarajuću stazu. Za obaranje rekorda je odabran Lausitzring, a Akira Yanagva, član Kawasaki Superbike tima, je odabran da pilotira motorom i pritom vuče hrabrog "rollera".

Kao konj za vuču je poslužio serijski Kawasaki ZX-12R na čijem stražnjem kraju je pričvršćena drška za koju se uhvatio Dirk. Kako najveći dio posla moraju obaviti koturaljke, Dirk je odlučio u potpunosti preraditi ugradivši pet kotačića otpornih na visoke temperature, jer je trenje pri visokim brzinama iznimno veliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi se postigla odgovarajuća krutost, odabrane su skijaške pancerice, čime je otklonjena mogućnost ozljeđivanja zglobova.

Cilj je bio postići brzinu od 260 km/h, a postignuto je deset više. Godinu dana kasnije postigao je 291 km/h, što je trenutni svjetski rekord.

Dirk ohrabren uspjehom ne misli odustati, već planira uskoro probiti granicu od 300 km/h.  

Više informacija o neustrašivom rolleru možete naći na stranici: http://www.dirk-auer.com.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara