"300" napravio rekord na sjevernoameričkim kino-blagajnama

"300" se tako ovog vikenda nalazi na 1. mjestu s nešto manje od 70 milijuna dolara, što predstavlja rekord kojeg dosada nije bio oborio nijedan holivudski film premijerno prikazan u ožujku.

Iza "300" se nalaze "Wild Hogs" (28,2 mil. dolara), "Ghost Rider" (6,8 mil. dolara), dječji film "The Bridge to Terabithia" (6,8 mil. dolara) i  "Zodiac" (6,7 milijuna dolara).

Dodatni razlog za zadovoljstvo "Warner Brosa" je i u činjenici da je "300" bio relativno jeftin film, snimljen za 60 dana. Scenarist i režiser Zack Snyder je cijeli film snimio u studiju, koristeći CGI-tehnologiju po uzoru na "Nebeski kapetan i svijet sutrašnjice" i "Sin City".

Sjajni rezultati filma "300" prkose i nekim drugim nepisanim pravilima sjevernoameričkih kino-blagajni. Tako je film imao izvrsnu gledanost usprkos toga što je zbog velike količine nasilja dobio cenzorski rejting "R", odnosno morao se oslanjati isključivo na ne-obiteljsku publiku.

S druge strane s filmom "300" oduševljenje ne dijele liberalni intelektualci i proturatni aktivisti. Prema njima je prikaz slavne bitke u kojoj je 300 spartanskih ratnika godine 480. pr.n.e. izginulo zaustavivši stotine tisuća Perzijanaca pri invaziji na Grčku ništa drugo do "glorifikacija rata" i "propaganda Bushove politike".

Kritičari tvrde da se kroz priču o herojskoj obrani Grčke i spašavanju zapadne civilizacije u njenom začetku publici pokušava "prodati" rat protiv terorizma, dok neki u činjenici da su u filmu Spartanci bijelci, a Perzijanci tamnoputi vide natruhe rasizma.  

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara