31. prosinca otvara se najviši neboder na svijetu

NAJVIŠI neboder na svijetu, Taipei 101, bit će službeno otvoren u tajvanskom glavnom gradu 31. prosinca uz novogodišnje odbrojavanje i vatromet, a očekuje se da će na svečanosti sudjelovati i tajvanski predsjednik Chen Shuibian, izvijestila je u četvrtak uprava tajvanskojapanskog konzorcija Taipei Financial Centre Corp (TFCC).

Izgradnja 508 metara visokog nebodera u finalnoj je fazi, a radnici dovršavaju opremanje unutrašnjosti. Do sada je TFCC uspio iznajmiti samo 40 posto prostora. Mnogim je tvrtkama preseljenje u neboder neprihvatljivo zbog previsoke cijene najma.

Taipei 101 je po visini nadmašio Petronasove "Blizance" u Maleziji, a svjetski rekord u visini, kad se ubroji i visina antene, i dalje drži čikaški Sears Tower na čiji šiljak otpada 85 metara, u odnosu na 60 metara Taipeija 101. Neboder je naziv dobio po 101 katu koliko ih zgrada ukupno ima, a službeni mu je naziv Financijski centar Taipei.

Izgradnja je stajala 1,8 milijardi američkih dolara. Očekuje se da Taipei 101 bude najviši neboder na svijetu još najmanje tri godine dok ga ne prestignu šangajska zgrada Jin Mao ili zgrada Međunarodnog financijskog centra u Hong Kongu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara