40 POSTO TURKINJA PRIHVAĆA DA IH SUPRUG TUČE

Gotovo 40 posto Turkinja drži da ih suprug "ima pravo" istući iz razloga kao što je zanemarivanje djece ili jednostavno zato jer su se suprotstavile mužu, prenosi u četvrtak novinska agencija Anadolija. L

Istraživanje o nasilju u braku, koje je provelo Sveučilište Hacettepe iz Ankara a financirala turska vlada i europski fondovi pokazuje da 39 posto od oko 8.000 ispitanih udatih žena drži da njihov suprug ima, u određenim slučajevima "pravo" biti agresor.

U Turskoj, laičkoj muslimanskoj zemlji koja teži ući u Europsku uniju i stoga bi trebala osigurati ženama jednakost s muškarcima, ispitanice su, kao razloge za batine navodile "odbijanje seksualnih odnosa, zanemarivanje djece, rastrošnost, suprotstavljanje suprugu ili zagoren ručak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postotak žena koje priznaju da su barem jednom dobile batine iz nekog od navedenih razloga viši je među siromašnima (49 posto) a niži u zapadnom, industrijski razvijenom području (33 posto).

Visokoobrazovane žene s diplomom odbijaju primati batine, pokazuje anketa, te ističe važnost obrazovanja kako bi se iskorijenilo bračno nasilje.

(Hina) xrt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara