73th Geneve International Motor Show

6. OŽUJKA svoja je vrata otvorio salon automobila u Ženevi. 73. izdanje ove najvažnije manifestacije u svijetu automobila donosi mnoštvo novina i još jednom potvrđuje da je riječ o apsolutnom broju 1.

Index.hr teme: Ženeva 2003

Istina, Ženeva možda nije najveći salon, ali je zasigurno najznačajniji.

Ovogodišnje izdanje donosi više od 70 svjetskih i europskih premijera, koje će vidjeti preko 700.000 posjetitelja.

Švicarska nema značajnu automobilsku industriju, pa i ne čudi što većina proizvođača za Ženevu ostavlja premijere najznačajnijih modela.

Tako ćemo ove godine po prvi put moći vidjeti novi Audi A3, Alfa Romeo oživljava legendu i vraća coupe u svoju gamu, Mercedes predstavlja novi CLK cabrio, Smart priređuje premijeru Roadstera i Roadster-coupea itd.

Slobodno možemo reći da na ovom salonu ima za svakog ponešto.

Svi automobilski segmenti su uistinu ravnopravno zastupljeni, a neki izlošci daju naslutiti da ćemo uskoro biti svjedoci stvaranju novih automobilskih klasa.

Za razliku od Detroita, koncepti su pali u drugi plan. To ne znači da ih nema, već da u pravoj poplavi novih serijskih modela gube svoj značaj.

Od svih koncepata posebno se ističe Mazdin u kojem je dobrano zastupljen nasljednik modela 323, te Opelov GTC, na kojem bi se mogla zasnivati nova Astra.

Uz pregršt noviteta, posjetitelji će moći uživati i u raskošnijim izložbenim prostorima, koji su posljedica osjetnog povećanja izložbenog prostora.

Naime, prije manje od mjesec dana otvorena je potpuno nova hala, čime je dobiveno dodatnih 21.000 četvornih metara natkrivene površine.

Hala 6, koja spaja hale 5 i 7, je izgrađena u svega tri godine, a izgradnja je stajala nemalih 167 milijuna CHF.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara