Ako ga niste voljeli, voljet ćete ga: "Najsiromašniji predsjednik na svijetu" otvorio vrata svog doma sirijskoj siročadi

Foto: Guliver/Getty Images

PREDSJEDNIK Urugvaja, od ranije je poznat po svojoj skromnosti i humanitarnim potezima, a ako vam već nije bio simpatičan, to će vam zasigurno postati.

Naime, stotinu izbjegle djece koja su u građanskom ratu u Siriji ostala bez roditelja, uskoro će dom pronaći u vili i još jednoj kući urugvajskog predsjednika Josea "Pepea" Mujice.

Djeca bi mogla stići već u listopadu iz izbjegličkih logora na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Vijeće UN-a za izbjeglice (UNHCR) ne dopušta preseljenje djece bez staratelja. Dakle, svako dijete stići će u društvu najmanje jednog staratelja – ujaka, rođaka ili brata, a urugvajska vlada će biti snositi sve troškove njihovog boravka.

Preko dva milijuna Sirijaca pobjeglo je iz države otkad je konflikt počeo. Turska, Jordan i Libanon preuzeli su većinu izbjeglica, a Njemačka i Brazil dopustili su određeni broj viza za izbjeglice.

Strani mediji povukli su paralelu s najmoćnijim predsjednikom na svijetu, Barackom Obamom, čija je administracija do 2013. omogućila ulazak u zemlju za tek tridesetak izbjeglica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara