Baš kao u "Zvjezdanim stazama": Uskoro dolazi 3D printer koji će hranu proizvoditi od algi i insekata

Screenshot: YouTube

 

KUĆANSKI aparati kao što su hladnjak i pećnica u budućnosti mogli bi potpuno nestati, a zamijenit će ih 3D printer.

Koncept možda zvuči previše futuristički, no ima potencijal kojeg je prepoznala i sama NASA: Tvrtka koja razvija 3D printere, Systems and Materials Research Corporation dobila je novčana sredstva u iznosu od 125 tisuća dolara za razvoj takve naprave.

Plan je da se od spremnika s ugljikohidratima, proteinima i uljem radi hrana, slično kao u Zvjezdanim stazama.

NASA želi projekt iskoristiti za lakše prenošenje hrane u svemir, no osnivač tvrtke Anjan Contractor tvrdi da će takav uređaj imati puno širu primjenu.

Uostalom, očekuje se da će svjetska populacija premašiti 12 milijardi ljudi, a već sad imamo problema s opskrbom hrane.

"Smatram, kao i mnogi ekonomisti, da trenutna proizvodnja hrane jednostavno ne može nahraniti 12 milijardi ljudi", kaže Contractor za Daily Mail.

Također se smatra da će meso, riba i povrće biti rezervirani samo za bogate, a svi ostali će se morati zadovoljiti umjetno napravljenim spremnicima koje će kupovati u supermarketu.

Još zanimljivije, takvi spremnici će u sebi sadržavati prah napravljen od svih mogućih organskih molekula, uključujući insekte, travu i alge.

A prva na redu će biti svima omiljena pizza, jer SMRC planira proizvesti "printer za pizzu" za par tjedana, nakon što je već uspješno testiran printer za čokoladu.

Kako će izgledati ta instant-pizza? Za početak, prvo će se "isprintati" sloj tijesta, nakon čega dolazi rajčica u prahu, pomiješana s vodom i mastima. Na kraju, slijedi proteinski sloj koji može nastati od bilo čega, pa čak i od insekata.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara