Belišćanin Nino: Bio sam lud od nezaposlenosti u Hrvatskoj, a sad kuham za Google u Dublinu i uživam

Belišćanin Nino: Bio sam lud od nezaposlenosti u Hrvatskoj, a sad kuham za Google u Dublinu i uživam

Foto: Index

"SAMO želim nadoknaditi izgubljeno vrijeme u Hrvatskoj i napredovati", kaže Belišćanin Nino Koškanac, koji od prosinca radi u Googleovom restoranu u Dublinu.

Nije dugo razmišljao o odlasku, trebalo mu je tjedan dana da odluči, ispričao je Indexu.

"Prijatelj je predložio da odemo raditi tamo, odmah sam rezervirao kartu i već smo bili u avionu. Bio sam već dugo bez posla, životario. Preko ljeta bih radio u restoranima po obali, nikad nisam birao posao, ali situacija je sve gora i gora. Lud sam već bio kako nam država funkcionira", ispričao je 32-godišnjak.

Tražio posao od vrata do vrata

Smjestili su se u hostelu i danima je lutao gradom te od vrata do vrata tražio posao, javio se na sve natječaje koje je našao na internetu. Ni engleski ne govori pretjerano dobro, ali se snalazio kako je znao i umio.

Ubrzo je dobio ponudu za posao u kompaniji Compass group catering  u jednoj od Googleovih zgrada u talijanskom restoranu. Google ima svoje europsko sjedište u Dublinu s pet zgrada, a zaposleno je 4000 ljudi."Kuhamo za zaposlenike. Hrana je vrhunska, kao u hotelu s pet zvjezdica. Sve je odlično dekorirano. Poslodavci drže svoje zaposlenike kao skupe goste", priča Nino.

Nino radi kao "kitchen porter", pomaže u serviranju hrane, pere suđe, prima robu od dostavljača, brine se o svim namirnicama koje prolaze kroz kuhinju. Ništa mu, kaže, nije teško jer se osjeća ugodno i napokon je sretan.

Zaposlenici, pa tako i Nino, mogu besplatno jesti 24 sata dnevno u 25 restorana. No, ako se zbog Googlea udebljaju, unutar tvrtke su teretane i nekoliko bazena, koje mogu slobodno koristiti. Svim zaposlenicima su besplatne i masaže.

Na svakom katu Googleovih zgrada u Dublinu su različita mjesta za druženja i sastanke, a svako mjesto je drugačije dizajnirano. Također, na svakom katu postoji kuhinja s besplatnom kavom i čajevima, te mnoštvom čokoladica koje zaposlenici mogu uzeti. Mogu se opustiti uz filmove ili igrati biljar u pauzi.

Ne planira se vratiti kući

Koškanac kaže da stalno ima nove treninge o hrani i poboljšanjima u Googleu. "Zapisuju sve naše prijedloge i za naše pojmove nevjerojatno, ali ih većinu i uvaže. Rekli su mi nek bolje naučim jezik i da ću svakako moći napredovati", kaže Slavonac, koji uz tečaj jezika uskoro planira krenuti i na tečaj za kuhara.

I prijatelj mu se snašao. Radi u hotelu. Plaćaju mu doškolovanje pod uvjetom da kod njih radi pet godina.

Nedavno se preselio u stan s dva prijatelja iz Belišća, a Zagrepčanina i Brazilku koji su još s njima je upoznao u hostelu. Svi si pomažu i snalaze se. Slavonac ne razmišlja o povratku u Hrvatsku.

"Plan mi je zaraditi mirovinu tu. Gotovo da nemam radnog staža, a i kakvu bi mirovinu mogao zaraditi u Hrvatskoj. Žalosno je to, ali ne planiram se još dugo vratiti", kaže Nino.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara