Bivša bilderica preokrenula stav o "savršenom tijelu": Cijelom su svijetu isprali mozak!

Bivša bilderica preokrenula stav o "savršenom tijelu": Cijelom su svijetu isprali mozak!

Foto: Body Image Movement

SUDEĆI prema broju raznoraznih udruga, pokreta i kampanja koje su se u posljednjih godinu dana pojavile, u svijetu vlada trend reevaluacije onoga što ideali ljepote predstavljaju.

Godine, tjelesni nedostaci, ožiljci nakon operacije i tjelesna težina postali su oružje kojim se mnogi bore protiv ideala kojima smo svakodnevno bombardirani.

Jedna od glasnijih svakako je Taryn Brumfitt, 35-godišnja majka i bivša bodibilderica koja je postala prava internetska senzacija nakon što je objavila svoje "prije i poslije" fotografije koje izokreću uvriježene stavove o onom kako lijepo tijelo treba izgledati.

Njezina objava u samo dva tjedna pogledana je više od četiri milijuna puta, a podijelilo ju je preko 20 tisuća korisnika Facebooka. Međutim, pokrenula je i javnu raspravu o ovoj temi i to na međunarodnom nivou.

Taryn je pokrenula i Body Images Movement, a namjera je snimiti dokumentarac koji bi se bavio ovom temom. Potrebna sredstva za snimanje već su skupljena na Kickstarteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi su me pohvalili, ali neki i pokušali omalovažiti jer tvrde da promičem pretilost. Štoviše, govore da nisam dobar uzor svojoj djeci", govori Taryn i dodaje: "To me navelo na razmišljanje. Cijelo su svijetu isprali mozak! Žene i djevojke neprestano se osjećaju kao da nisu dovoljno dobre. Svakog se dana osjećamo kao da nas netko osuđuje i koliko smo daleko od nedostižnih ideala".

Taryn dodaje da su žene na dnevnoj bazi izložene napadima onih koji ih žele natjerati da se osjećaju loše zbog sebe samih, a i sama je godinama vodila borbe sama sa sobom pokušavajući postići "savršenu liniju".

Kako bi vam bilo jasno o čemu je riječ, Body Image Movement sastavio je kratku listu koja sve objašnjava:

Ne podržavamo: pretjerano fotošopiranje, programiranju od strane medija i korporacija da prihvatimo nerealne ideale ljepote, ideju da tjelesna težina određuje koliko smo zdravi, seksualizaciju žena u medijima, tretiranje žena kao seksualnih objekata i društvo koje vreba na nesigurnost žena.

Podržavamo: različitost tijela, slavljenje puta koje je naše tijelo prošlo, alternativu estetskim zahvatima, prihvaćanje starenja kao privilegije, fokusiranje na ono što je važno, ne uspoređivanje s drugima, stav da tijelo nije ukras već vozilo za ostvarenje sna, učenje žena da se oboružaju vještinama koje će ih učiniti nepokolebljivima, zdravlje pri svakoj težini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara