Bogatstvo i ljepota su najvažniji i privlače se? Ili možda ipak - ne?

Bogatstvo i ljepota su najvažniji i privlače se? Ili možda ipak - ne?

Foto: Shutterstock

U ISTRAŽIVANJU koje je analiziralo muško-ženske odnose, psiholozi David Buss i Michael Barnes, zatražili su od ispitanika da rangiraju po važnosti 76 karakteristika koje očekuju od svog potencijalnog partnera.
 
Rezultati su bili pomalo neočekivani: ljepota, kao ni bogatstvo, nisu bili visoko rangirani, prenosi Business Insider.
 
Umjesto tih karakteristika, ispitanici su na prvo mjesto postavili "ljubaznost i razumijevanje", a potom "uzbudljivu osobnost" i "inteligenciju".
 
Istraživanje je pokazalo da muškarcima izgled je važniji nego ženama, te da je ženama zarada bitnija kod partnera nego muškarcima, kako se i očekivalo, no nijedna od ovih osobina nije bila visoko rangirana kako su psiholozi očekivali.
 
I to s razlogom. Jer, mnoga istraživanja pokazuju da je izgled itekako visoko na listi očekivanja kada je u pitanju potencijalni partner, a status (odnosno zarada, primanja... ili kako god to nazvali) odmah iza, ili pored, izgleda. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako većina kod budućeg partnera preferira karakterne osobine slične svojima, posebno kada su u pitanju religijsko i političko opredijeljene, moralna načela, i slično, izgled i status, odnosno ljepota i bogatstvo mogu itekako "poremetiti" ovaj sustav vrijednosti. 
 
Ovo je u sociologiji poznato kao "fenomen udruživanja ljepote i bogatstva". Naziv govori sve: atraktivna osoba "udružuje se" s bogatom, i svi su u toj priči na dobitku.
 
No, navedeno istraživanje, ali i neka druga istraživanja, pokazuju da je ova pojava uglavnom vezana za određeni društveni sloj, uglavnom među slavnima, gdje je zapravo više određeni "show". U "stvarnom" životu ovakva pojava je, zapravo, jako rijetka. 
 
"Morate uzeti u obzir sljedeće: žene se više trude oko svog izgleda, pa samim time, generalno gledano, bolje izgledaju od muškaraca, dok, s druge strane, muškarci, opet generalno gledano, još uvijek više zarađuju. Dakle, ne radi se o tome da žene prodaju svoju ljepotu za novac, već o statistici", kaže Elizabeth McClintock, sociologinja sa Sveučilišta Notre Dame.
 
"Pretpostavka da su ljepota i bogatstvo najvažniji potpuno zanemaruje drugu stranu priče: izgled muškaraca i socio-ekonomski status žena", zaključuje Eli Finkel sa Sveučilišta Northwestern.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara