Cijena, prava sitnica: Zavirite u neke od najskupljih kuća na svijetu

Cijena, prava sitnica: Zavirite u neke od najskupljih kuća na svijetu

Foto: Luxury4Play, AnyTen, FourTriangle

VEĆ SMO se navikli gledati luksuzne kuće bogatih i slavnih imena filmske i glazbene industrije, ali najluksuznija imanja pripadaju manje poznatim, ali daleko bogatijim i moćnijim osobama. To su posjedi u vlasništvu plemića, surovih biznismena i šefova korporacija: provjerite kako izgledaju i koliko koštaju najskuplje kuće i imanja na svijetu.

Updown Court, 116 milijuna dolara

Sa svoje 103 sobe, ova vila u blizini engleskog sela Windlesham u okrugu Surrey daleko je od običnog doma. Iako se nalazi u Engleskoj, ovo imanje je izgrađeno u kalifornijskom stilu i prostire se na 230 tisuća metara kvadratnih, ali nije dom ni jednoj obitelji. Vila je izgrađena 1924. kao ladanjski dom za kraljevsku obitelj, krajem sedamdesetih kupio ju je Lord Parker, a poduzetnik Leslie Allen-Vercoe otkupio iz stečaja početkom stoljeća za 20 milijuna funti, te uložio još 30 milijuna u obnovu. Kuća ima 103 sobe, pet bazena, dva apartmana i helidrom. Banka Irish Nationwide jedan je od većinskih vlasnika i trenutno zahtjeva jako velik iznos.

Fleur de Lys, 125 milijuna dolara

Iako nosi ime francuskog ljiljana, ovo imanje se nalazi u Kaliforniji, na Beverly Hillsu, a izgrađena je za poduzetnika Davida Sapersteina i njegovu suprugu Suzzanu. Prije nekoliko godina, ova vila u stilu francuskog Verslaillesa bila je najskuplja na svijetu, nalazi se na imanju veličine pet jutara zemlje, ima petnaest soba, zidove i podove optočene mramorom i zlatom, veliku knjižnicu sa rijetkim knjigama, par bazena, privatne toplice, teniske terene i deset članova posluge.

Dvorac Bran ili "Drakulin dvorac", 130 milijuna dolara

Dvorac Bran prvi puta se u povijesnim zapisima spominje u 14. stoljeću, a 1980. godine pretvoren je u muzej i vizualno podsjeća na imanje legendarnog grofa Drakule. U ovom slučaju, vlasnik doista jest plemić, nadvojvoda Dominik Habsburški. Dvorac se nalazi na velikom privatnom imanju u Rumunjskoj, na samom rubu Transilvanije i na tržištu ga prodaju kao "drakulino imanje" iako nema dokaza da je Bram Stoker znao za ovaj dvorac.

Hala Ranch, 135 milijuna dolara

Ranč Hala nalazi se kraj skijališta u Aspenu, u Coloradu, popularnoj destinaciji ne samo za Amerikance željne skijanja, već i za bogatune koji tamo često posjeduju vikendice ili luksuzne apartmane. Ranč Hala je najviša klasa vikendice izvorno sagrađena za saudijskog sultana Bandara. Obuhvaća prostor od devedeset pet jutara zemlje na kojem se nalazi ogromna vila, privatno skijalište, benzinska postaja i stanica za purifikaciju vode. Od napada na Twin Towerse, Bandar – koji sada radi kao državni sigurnosni savjetnik Saudijske Arabije - sve rjeđe dolazi na Hala Ranch i trenutno ga prodaje.

Vila Elene Franchuk, 161 milijun dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova viktorijanska londonska vila u vlasništvu je ukrajinske poduzetnice Elene Franchuk, iako to nije službeno potvrđeno zbog visokog stupnja osiguranja, tako da je teško saznati tko tu doista živi. Iako je poznata kao filantrop koji često donira novac za borbu protiv AIDS-a, Elena je uložila otprilike 12 milijuna dolara u obnovu u ove luksuzne vile koja ima pet katova, deset spavaćih soba, zatvoreni bazen, kućno kino, sklonište od provalnika, saunu i teretanu. Vila je izvorno korištena kao privatna škola za djevojke, dok nije prodana investicijskoj firmi specijaliziranoj za obnovu i preprodaju luksuznih posjeda.

Dvorac Hearst, 165 milijuna dolara

Dvorac Hearst nalazi se na Beverly Hillsu, a originalni vlasnik bio je William Randolph Hearst, novinski magnat koji je bio inspiracija za "Građanina Kanea" Orsona Wellesa. Pokojni američki predsjednik Kennedy odsjeo je ovdje na medenom mjesecu sa Jackie, a prostora im sigurno nije nedostajalo jer dvorac ima čak 165 soba, od čega 29 spavaćih, nekoliko bazena i privatni teatar. Bogataš koji kupi ovaj posjed za susjede će imati obitelji Cruise i Beckham.

Fairfield Pond, 190 milijuna dolara

Američki biznismen Ira Rennert stekao je ogromno bogatstvo trgovanjem dionicama posrnulih tvrtki, a sebi je izgradio ovo golemo imanje u okrugu Hamptons nedaleko od New Yorka. Vjeruje se da je on vlasnik, a to nije potvrđeno zbog jakog osiguranja, zbog čega je teško uopće prići ovom posjedu od 63 jutara zemlje. Vila ima 29 soba, 39 kupaonica, pet sportskih terena, bazen vrijedan 150 tisuća dolara, plažu, blagovaonicu dugu sto metara i tko zna što još.

The Penthouse, One Hyde Park, 220 milijuna dolara

Ovaj londonski Penthouse nosi status najskupljeg stana na svijetu, vlasnik je istoimeni časopis, a lokacija je ekskluzivna jer nalazi se na adresi Hyde Park 1, London i to u sklopu luksuznog kompleksa sa još 82 apartmana, u čijoj se vlasničkoj strukturi nalaze giganti poput Rolexa i McLarena. Svi stanovi u kompleksu su ekskluzivni i čuvaju ih specijalni agenti, dok Penthouse vrijedi 220 milijuna dolara.

Villa Leopolda, 736 milijuna dolara

Ova ogromna vila na francuskoj rivijeri izgrađena je početkom prošlog stoljeća i nekoć je bila rezidencija belgijskog kralja Leopolda II. Kasnije se vjerovalo da ju je kupio Bill Gates, ali jedino je potvrđeno da ju je posljednji kupio pokojni brazilski bankar Edmond Safra, te da danas tu živi njegova udovica Lily. Dvadeset i sedam katova, devetnaest soba, čitava armija posluge – od toga pedeset vrtlara – bazeni, sportski tereni i svega u obilju; Villa Leopolda je pod visokim osiguranjem i ne možete joj prići bez dozvole i službene pratnje.

Antilla, 1,8 milijardi dolara

Antilla se nalazi u Mumbaiu u Indiji, a riječ je o kući čija razina luksuza prelazi granice konvencionalne arhitekture. Ima dvadeset sedam katova (isto kao Villa Leopolda), ali ovdje su čitavi katovi tematski, posvećeni zdravlju i njezi, sa teretanom, saunom i sobom od leda, jedan kat je velika sala za plesanje, nekoliko katova su spavaće sobe, a tu je i vrt od četiri kata, te šest katova garaža. Dio zgrade predviđen za život počinje tek na devetom katu! Vlasnik je najbogatiji čovjek Indije, Mukesh Ambani, a zgrada je stavljena na prodaju, dok se ne nađe kupac koji je može priuštiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara