Čuda koja nam je omogućila moderna tehnologija, a za koja vjerojatno niste imali pojma da postoje

Ilustracija: Shutterstock

DEFINITIVNO još nismo u rangu s mogućnostima srećkovića iz "Zvjezdanih staza" što se tehnoloških postignuća tiče, ali nakon što provjerite ova čuda moderne tehnologije, koja je na jednom mjestu sakupio Business Insider, složit ćete se da nismo niti previše daleko.

Nisu u pitanju teleportacije ili međuplanetarna putovanja, ali zato se među navedenim postignućima koja nam je omogućila moderna tehnologija i vrlo radišni znanstvenici može naći nekoliko izuma uistinu vrijednih pažnje. Provjerite koji su to.

Nanomaterijali

Jednog dana to što živite u blizini mora moglo bi značiti da vam je pitka voda nadomak ruke, potpuno besplatna ili vrlo jeftina. Naime, materijal od nanovlakana iznimno je tanak (manje od 100 nanometara) i vrlo je učinkovit kao filter za morsku sol budući da su zrnca soli prevelika da kroz njega prođu.

Mikrofluidni čip

Ovaj čip, koji će se kretati našim krvotokom, trebao bi pomoći u liječenju raka. On na sebe privlači kancerogene stanice, koje će se čak, ako će to biti potrebno, iz njega moći izvući kako bi se proučavale.

Pohrana podataka u DNA

Znanstvenici su u ljudsku DNA uspjeli "pospremiti" audio klip govora Martina Luthera Kinga, fotografiju, kopiju znanstvenog rada Francisa Cricka i Jamesa Watsona te Shakespeareove sonete. Kasnije su uspjeli sve to natrag izvući uz 99,9 posto točnosti u informacijama.

D-Metionin

Ovaj bi spoj mogao spriječiti gubitak sluha prouzročen velikom bukom. U pitanju je preventivna mjera, ali pravi spas za, primjerice, građevinske radnike - tableta koja će zaštiti njihove uši od nesnosne buke.

Povezivanje mozgova

Tim s Harvarda napravio je pravu "kapu za komunikaciju među mozgovima" kakvu ste mogli vidjeti na filmovima. Trenutno ona funkcionira sa životinjama, ali još ne na način na koji biste pomislili: nisu još uspjeli "dešifrirati" njihove misli, samo natjerati svojim mislima da se pomakne štakorov rep.

Solarna boja


Istraživači s Notre Damea napravili su boju koja pretvara bilo koju površinu u solarnu ćeliju. Izum još nije do kraja razvijen, ali to ne znači da se ne možemo nadati da ćemo uskoro električnu energiju moći dobivati gdje god poželimo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara