"Cure" Andree Štake u konkurenciji za najbolji film 20. Sarajevo Film Festivala

"Cure" Andree Štake u konkurenciji za najbolji film 20. Sarajevo Film Festivala

Screenshot: YouTube

 FILM "Cure - život druge" redateljice Andree Štake u hrvatsko-švicarsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji uvršten je u natjecateljski program 20. Sarajevo Film Festivala (SFF) što će se održati od 15. do 23. kolovoza, objavili su u četvrtak u Sarajevu organizatori.

Ovo će se ostvarenje čija je priča smještena u Dubrovnik, a bavi se problemom pripadanja i identiteta, za najbolji igrani film natjecati u utrci s još osam filmova iz zemalja šire regije.

U utrci za najbolji kratki film među deset ostvarenja bit će hrvatski "Manjača" redatelja Tina Žanića te "Kokoška" Une Gunjak u hrvatsko-njemačkoj koprodukciji.

Selektorica SFF-a Elma Tataragić kazala je kako je prije konačnog odabira pregledano čak 530 različitih ostvarenja iz dvadeset država šire regije što je, kako je istaknula, 98 posto ukupne produkcije u proteklih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mjesto u natjecateljskom programu u kategoriji igranog filma dobila su po dva gruzijska i turska ostvarenja te po jedan film iz Grčke, Austrije, Njemačke i Kosova.

Komentirajući činjenicu da je ove godine u programima zastupljen minimalan broj filmova iz država poput Hrvatske, Srbije ili BiH Tataragić je kazala kako je to odraz stvarne kvalitete produkcije. Dodala je kako financijska kriza nedvojbeno utječe i na filmsku produkciju.

Direktor SFF-a Miro Purivatra istaknuo je kako će u Sarajevu nastaviti inzistirati na kvaliteti filmova koje uvrštavaju u program i kako će to biti jedini kriterij po kojemu će se oni vrednovati.

"SFF nikada nije pravio kompromise", kazao je novinarima Purivatra ustvrdivši kako je to jedini ispravan put ukoliko se želi očuvati postojeća i dostizati nova razina kvalitete.

"I dalje smo uvjereni kako će nam takav pristup svake godine osigurati sve bolje filmske naslove", kazao je Purivatra pojašnjavajući kako u SFF-u ne žele biti na glasu kao netko tko prihvaća filmove odbijene na drugim festivalima.

Najavio je i dodatno profiliranje SFF-a u narednih pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara