Dok se neki smrzavaju Splićani opalili prvi novogodišnji picigin

Foto: Tino Jurić/PIXSELL

GORAN KARAN s društvom zaigrao je tradicionalni novogodišnji picigin na plaži Bačvice.

Temperature zraka i mora bile su dovoljno visoke za tridesetak hrabrih kupača i piciginaša.

Podsjetimo, splitska igra nastala početkom dvadesetog stoljeća prošle je godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom. Prvu ovogodišnju lopticu piciginaši su bacili u posebnim morskim odijelima.

Ludo je bilo i u Puli

Tridesetak Puljana, koji se okupljaju već gotovo dva desetljeća prvoga dana nove godine na tradicionalnom kupanju na poznatome pulskom kupalištu Mornar, danas je točno u podne kupanjem u moru proslavilo ulazak u novu godinu.

Kupači su u hladnome moru plivali zajedno nekoliko minuta i pjenušcem nazdravili te ujedno čestitali rođendan jednoj od najstarijih kupačica, 83-godišnjoj Almi Šešliji, koja je i pokrenula tradicionalno pulsko novogodišnje kupanje. Ona je novinarima ustvrdila kako se već više od dvadeset godina svakodnevno kupa u moru te kako vjeruje da je upravo cjelogodišnje kupanje pridonijelo njezinoj dugovječnosti.

"More je hladno, ali sve je stvar u glavi", kazao je jedna od kupača Drago Pranić izrazivši zadovoljstvo što se ove godine na novogodišnjem kupanju okupio i veliki broj mladih. Među njima bio je i Jernej Šmajdek iz Ljubljane koji je ustvrdio kako za njega "novogodišnje kupanje predstavlja nezaboravni osjećaj i užitak". Inače, temperatura mora je iznosila 12, a zraka 10 stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara