Donosimo detalje o oživljavanju Gradske kavane: Cabaret u centru Zagreba i restoran za svačiji džep

Donosimo detalje o oživljavanju Gradske kavane: Cabaret u centru Zagreba i restoran za svačiji džep

Foto: Anita Bukljaš/Index

USRED Zagreba, na glavnom gradskom trgu, tek nekoliko metara od Manduševca i kipa bana Jelačića postoji prostor koji već godinama ne ostvaruje svoj puni potencijal.

U pitanju je Gradska kavana, mjesto koje će sada napokon, barem tako tvrde ljudi koji stoje iza projekta, zaživjeti punim plućima. Osim novog ruha i potpuno novog koncepta, kavana je dobila i novo ime - Johann Franck, a odsad će funkcionirati na nekoliko odvojenih (a ipak povezanih) etaža.Iako već sad možete otići tamo popiti kavu, službeno otvorenje zakazano je za 14. svibnja, a nakon toga prostor će funkcionirati tako da će se u prizemlju nalaziti slastičarnica, kavana u prizemlju i na prvom katu, a na zadnjem katu bistro s kuhinjom poluotvorenoga tipa.

Cabaret u centru Zagreba

Na čelu projekta nalazi se Tomo Ricov koji je zadužen za programski sadržaj, a u kuhinji će glavnu riječ voditi Mate Janković. Popričali smo s obojicom kako bismo saznali na koji točno način i čime namjeravaju privući posjetitelje."Vraćanje starog sjaja Kavani", kako kaže Ricov, obuhvaća potpuno nov koncept zabave, a ona uključuje razne nastupe, od svirki pa čak i do cabareta: "Radit ćemo sedam dana u tjednu. Vrtjet ćemo sve vrste glazbe - jedan dan će biti jazz, jedan dan retro, swing, '60-e, pa će dva dana vikenda, petak i subota, biti rezervirani za klupsku glazbu, s karakterističnim feelingom Johanna Francka - ubacivat ćemo stare stvari u novom ruhu", kazao je Ricov za Index i dodao: "Već drugi petak nakon otvorenja imamo veliki 'Studio 54', koji je bio jedan od najpopularnijih programa u Zagrebu dugi niz godina. Osim toga, jednom mjesečno imat ćemo i cabaret".

Kavana će raditi cijelo ljeto, a za dio programa plaćat će se ulaznice, dok će dio biti besplatan. Radno vrijeme vikendom bit će do sitnih sati, 3 ili 4, a restoran će raditi od 11 do 23 sata, iako će i nakon toga biti ponude za one koji požele prezalogajiti u izlasku. "Kretat ćemo već s doručkom, bistro se otvara u 11 i radi sve do 23 sata. A nakon 23 sata u donjem prostoru koji je lounge/bar/kavana ponudit ćemo večernji meni za ljude koji su vani do kasno, da mogu nešto prigristi", poručio je Janković.

Restoran za svačiji džep

Također, tvrdi da je u pitanju ponuda koja će svima biti prihvatljiva, jer su im i pristupačne cijene bile jedan od faktora u sastavljanju menija. "Koncept restorana bi se najbolje mogao opisati kao građanski koncept. Cilj nam je ljudima predstaviti neformalan i nepretenciozan restoran pa ćemo u ponudi imati stare zagrebačke 'zihere', kao što su štrukli, ajngemaht i slično, sve do jela moderne gastronomije. Pazit ćemo da svaki dan Zagrepčanima koji rade u okolici kavane ponudimo ukusan, a u isto vrijeme i cjenovno prihvatljiv obrok.

Ovo je isključivo restoran koji je za svačiji džep, kavana mora biti otvorena prema ljudima, prema stanovnicima grada Zagreba. Krenut ćemo sa serijama jela za ručak od 40, 60, 70 kuna, naravno, ovisno o namirnicama, a imat ćemo i velik izbor vina na čaše, također prema afinitetima, moći će se popiti čaša vina za 17, ali i za 35 kuna, ovisno o tome kakve su nečije želje", kazao nam je Janković.

Sklopljena je i suradnja s OPG-ovima Zagrebačke županije, a misao vodilja pri slaganju menija bila je "ponašanje u skladu s prostorom i vremenom", poručuje Janković i dodaje: "Prostor je Gradska kavana u centru grada Zagreba, prostor koji je dugo godina bio zapostavljen, bez obzira na sve faceliftinge koje je imao tijekom godina, on realno nikad nije zaživio. Mi sa svojim konceptom za 21. stoljeće pokušavamo to promijeniti, napraviti nešto drugo. Pritom nećemo bježati od toga da imamo ponudu koja je tradicionalno vezana uz Zagreb, ali ne bojimo se ponuditi nešto novo. Bit će tu svega od svježeg kruha, domaće tjestenine, goveđeg obraza, goveđeg repa, carskog mesa, janjeće koljenice, tartara od tune do sezonskog mijenjanja juha. I to isključivo sve radimo u suradnji s OPG-ovima Zagrebačke županije, najveći dio namirnica, od povrća do mesa, nabavljamo od njih.Naravno, neizostavna posebnost je i kava, pri čemu će mnogima najzanimljivije vjerojatno biti to što će odsad u Kavani moći popiti kavu kao kod kuće: "Još jedna od posebnosti je svakako i to da ćete moći popiti pravu 'domaću' mljevenu kavu pripremljenu na klasičan način, prema izboru, u ponudi ćemo imati više blendova. Od jeseni predstavljamo ekskluzivne i vrlo rijetke 'single-origin specialty kave', a koje će biti moguće popiti isključivo u Johannu Francku te ih kupiti za pripremu kod kuće, zajedno s ostalim kavama i artiklima vezanim uz kavu i pripremu kave. Imamo najbolje bariste, koji su školovani vani i općenito smo veliki naglasak stavili na kavu. Gostima nudimo vrhunsku kavu, s cijenama nižim nego u ostatku centra", tvrdi Ricov.

Gosti će ove kave moći isprobati, ali i kupiti za pripremu kod kuće u Johann Franck Storeu koji će, uz raznovrsnu ponudu kava, nuditi i zanimljive artikle vezane uz kavu i pripremu kave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara