Društvo se drastično promijenilo: Pušači marihuane imaju bolje rezultate u školi od onih koji puše duhan

Foto: Shutterstock

UČENICI koji puše samo marihuanu bolji su u školi od njihovih kolega koji puše samo cigarete ili kombinaciju duhana i marihuane, stoji u rezultatima velikog istraživanja kojim se pratila konzumacija ovih supstanci kod tinejdžera u proteklih 30 godina, javlja CTV news.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu analizirali su podatke iz anketa u kojima je sudjelovalo gotovo 39.000 mladih iz Ontarija u periodu od 1981. do 2011. godine. Centar za ovisnost i psihičko zdravlje tražio je od učenika sedmih razreda osnovne škole i prvih i trećih razreda srednje škole informacije o konzumiranju marihuane i njihovom uspjehu u školi.

Došli su do zaključka da su učenici koji konzumiraju marihuanu imali najbolje rezultate u školi kad ih se usporedi s onima koji puše duhan i kombinaciju kanabisa i duhana. Ipak, taj zaključak odraz je činjenice da danas manje tinejdžera puši duhan nego prije 30 godina, a oni koji to i rade čine vrlo "marginaliziranu i ranjivu" skupinu, pojasnio je autor studije Michael Chaiton, profesor epidemiologije i javnog zdravstva.

Otprilike 92 posto konzumenata duhana ujedno konzumira i marihuanu, ali samo 25 posto onih koji konzumiraju marihuanu ujedno puše i cigarete.

"Oni koji konzumiraju marihuanu ipak nisu bolji od onih koji ne konzumiraju ništa", napominje Chaiton i dodaje: "Sad postoji razlika u odnosu konzumacije marihuane i drugih supstanci što ukazuje na promjenu društvenih normi. Tako da ovi rezultati ne ukazuju na apsolutnu nadmoć, samo na to da su se društvene norme promijenile i da je broj onih koji konzumiraju marihuanu gotovo generalan".

'80-ih godina, kad je istraživanje započeto, bilo je puno manje korisnika marihuane među učenicima. A oni koji su pušili travu ujedno su pušili i duhan. U to vrijeme postotak pušača koji su konzumirali marihuanu bio je vrlo nizak. 30 godina kasnije, to se promijenilo. Konzumacija duhana je opala, a marihuane iznimno narasla. Jedan od razloga za tako veliku promjenu jest i iznimno snažna anti-pušačka kampanja proteklih godina.

Duhan i marihuana su "slične droge zbog mnogo razloga", napominje Chaiton i dodaje: "Ljudi iznimno podcjenjuju rizike koje sa sobom nosi konzumacija marihuane, pogotovo među mladima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara