Džingis-kanova tajna možda se može odgonetnuti iz svemira, a i vi možete pomoći u potrazi

Džingis-kanova tajna možda se može odgonetnuti iz svemira, a i vi možete pomoći u potrazi

Foto: Wikipedia

VELIKI mongolski osvajač i utemeljitelj Mongolskog carstva, Džingis-kan, pravim imenom Temudžin, navodno je prije smrti zapovjedio svojim vojnicima da lokacija njegovog posljednjeg počivališta mora ostati tajna.
 
Danas, gotovo 800 godina nakon njegove smrti, još uvijek se ne zna gdje se nalazi njegov grob.
 
Prema legendi, vojnici koji su Džingis-kana sahranili, ubili su svjedoke i radnike koji su sudjelovali u sahrani, a na kraju su i sami izvršili samoubojstvo.
 
Prema istoj legendi, s Džingis-kanom zakopano je i ogromno blago, pa su brojni arheolozi i amateri, u potrazi za tajnom, ali i za blagom, godinama pokušavali pronaći grob slavnog osvajača.
 
No, osim tajne koja već stoljećima intrigira, ali i navodnog blaga, pronalazak groba Džingis-kana predstavljao bi i veliko znanstveno otkriće jer su znanstvenici uvjereni da su predmeti koji su zakopani s Džingis-kanom od neprocjenjive vrijednosti za povjesničare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Nakon stoljeća nagađanja, moderna bi tehnologija konačno mogla pomoći u otkrivanju Džingis-kanove tajne, jer će nepristupačna i rijetko, ili nikako, naseljena područja Mongolije biti istraživana iz svemira. 
 
Znanstvenici, kako prenosi National Geographic, polažu velike nade u satelitske snimke visoke rezolucije, no u pomoć pozivaju i javnost.
 
"To je poput traženja igle u plastu sijena, s tim da je teško reći može li se ta igla uopće pronaći. Stoga pozivamo volontere diljem svijeta da nam putem interneta pomognu u traženju groba Džingis-kana", rekao je Albert Yu-Min Lin sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, čiji je tim još 2010., u suradnji s National Geographicom, pokrenuo javni sustav za virtualno pretraživanje.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara