Emotivni govor Patricka Stewarta koji je obišao svijet: Niti jedan muškarac nikad ne bi smio izabrati nasilje!

Screenshot: YouTube

PATRICK STEWART, svima omiljeni kapetan Picard, gostovao je na Comicpaloozi u Teksasu, prilikom čega je sjeo s fanovima kako bi im odgovorio na neka pitanja.

A trenutak u kojem mu je blogerica Heather Skye zahvalila na govoru za Amnesty International o nasilju u obitelji, spomenuvši kako joj je to pomoglo u njezinom osobnom iskustvu, te ga priupitavši koji je najponosniji događaj u njegovu životu, obišao je svijet.

Stewart, koji je ranije govorio o svom nasilnom ocu, prisjetio se svog djetinjstva: "Ono što radim u kampanjama protiv nasilja nad ženama, pogotovo kad je u pitanju obiteljsko nasilje, proizlazi iz mojeg osobnog iskustva iz djetinjstva", pojasnio je, a nakon osvrta na rad dvaju humanitarnih organizacija ustvrdio: "Oni koji bi mogli napraviti najviše kako bi popravili stanje kod mnogih žena i djece su, ustvari - muškarci. U našim je rukama da zaustavimo nasilje nad ženama. I zato radim to što radim u ime svoje majke, jer joj nisam mogao pomoći onda. Sad mogu".

"Prošle sam godine saznao nešto o svom ocu što niti ja ni moj brat nismo znali. Moj je otac patio od PTSP-a. A znamo da se upravo danas jako puno vojnika vraća u SAD i Veliku Britaniju s teškim oblicima PTSP-a. Sad znamo što je to i znamo kako to tretirati. '40-ih nismo znali. Vojnicima se govorilo da je to samo šok od onoga što su proživjeli i da se saberu. Da se dozovu i budu muškarci. A jedan mi je stručnjak rekao da su sve moje priče apsolutni dokaz da je moj otac patio od ove ozbiljne psihičke i fizičke bolesti. I zato radim u dvjema organizacijama: u jednoj u spomen na svog oca i u drugoj u spomen na svoju majku", ispričao je.

Nakon toga glumac je Heather upitao je li ona sad u redu, a ona mu je odgovorila da joj je on pomogao da shvati da se nema čega sramiti i da nije njezina krivica to što joj se dogodilo. On je potom nastavio: "Kao dijete slušao sam liječnike kako govore mojoj majci: 'Gospođo Stewart, sigurno ste napravili nešto da ga isprovocirate, gospođo Stewart za svađu je potrebno dvoje'. To je krivo. Krivo! Moja majka nije napravila ništa da to izazove! I čak i da jest, nasilje baš nikad nije izbor za koji bi se muškarac trebao odlučiti!", zaključio je, a mlada je obožavateljica na kraju uz riječi dobila i zagrljaj podrške.

Na svojem je blogu napisala: "Rekao mi je da više nikad neću kroz to morati proći i da sam sad sigurna. Nisam mu mogla prestati zahvaljivati. Njegov je zagrljaj bio tako iskren i topao. Mi smo u tom trenutku bili dvoje stranaca koji si pružaju podršku i ljubav. A kad se odmaknuo pogledao me ravno u oči, kao da mi obećava da sam sigurna. Rekao mi je da se čuvam. I čuvat ću se".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara