Filmska borba protiv opake bolesti: Ovo su najbolji filmovi o AIDS-u

Foto: IMDb

IAKO većina filmova prvenstveno za cilj ima zabaviti ljude, postoje i oni koji mogu promijeniti njihove stavove i vrijednosne sustave. U njih svakako spadaju i filmovi koje vam danas, na svjetski dan borbe protiv AIDS-a predstavljamo. Filmovi koji se bave upravo tematikom AIDS-a utjecali su na mnoge živote i tako se upisali među jedne od najznačajnijih ostvarenja svog žanra.

Longtime Companion

Riječ je o prvom igranom filmu koji se bavi epidemijom AIDS-a. Scenarist Craig Lucas i redatelj Norman Rene stavljaju bolest u povijesni kontekst, razmatrajući njen učinak kroz seriju sličica o sedam homoseksualaca među kojima su i bivši gay par Willy i John.

Philadelphia

Zasigurno jedan od najpoznatijih filmova na ovoj listi, koji je Tomu Hanksu donio Oscara. Hanks portretira Adrewa Becketta koji slovi za jednog od najdarovitijih mladih odvjetnika u Philadelphiji. Jedna od najprestižnijih tvrtki regrutira ga u svoje redove ne znajući da je homoseksualac te da boluje od AIDS-a. Nakon nekog vremena znakovi bolesti postaju fizički vidljivi te ga se dojučerašnji kolege na čelu sa konzervativnim vlasnikom tvrtke žele riješiti. Film je inače inspiriran istinitim događajem iz 1987. godine, kad je odvjetnik Geoffrey Bowes tužio tvrtku "Baker & McKenzie" zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog AIDS-a.

Kids

Mnogi za ovaj film kažu da je najbolje ostvarenje redatelja Larryja Clarka i to upravo zbog doze realizma koja se provlači kroz njega. Radnja prati nekolicinu tinejdžera iz New Yorka i njihov način života koji je ispunjen skejtanjem, indie rockom, alkoholom i bludom. U središtu je radnje skateboarder koji je obolio od side pa njegova misija postaje zaraziti HIV-om što više djevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rent

Ova drama Christophera Columbusa adaptacija je broadwayskog mjuzikla Jonathana Larsona. Film prati svijet narkomana, lezbijki, transrodnih osoba i ostalih nesvrstanih boema od kojih se mnogi bore s HIV-om. Ipak, fokus ovog filma nije tugaljiva borba za preživljavanje, već življenje života u njegovoj punini, čak i unatoč smtronosnoj bolesti.

Angels in America

Riječ je o adaptaciji kazališnog komada Tonyja Kushnera podijeljenoj u mini-seriju od dva dijela. U konzervativnom okruženju osamdesetih godina prošlog stoljeća pratimo dva para u problemima te dvoje ljudi zaraženo AIDS-om. Zapažene uloge u ovom zanimljivom filmu ostvarili su Al Pacino, Meryl Streep i Emma Thompson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara