Fizičar tvrdi da je našao revolucionaran način obrane od tornada, a stručnjaci ga ismijavaju

Foto: Shutterstock

PROFESOR Rongjia Tao sa sveučilišta Temple u Philadelphiji tvrdi da je našao način obrane od tornada i odmah se našao na meti kritika, piše TIME.

Tao tvrdi kako se rješenje nalazi u tri velike barijere koje bi se morale izgraditi oko SAD-a. Tri zida dugačka 160 kilometara i visoka 300 metara mogla bi eliminirati opasnost od tornada, spasiti živote i imovinu vrijednu milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zidovi bi usporili opasne vjetrove prije nego se formira tornado i spriječili spajanje hladnog i toplog zraka koji uzrokuje oluje. Provedba njegove ideje u djelo koštala bi 16 milijardi dolara.

Međutim, stručnjaci su ismijali njegov prijedlog. Upozoravaju na područja koja su već zaštićena prirodnim barijerama i svejedno ih redovito pogodi tornado. Čak i da njegov plan uspije, dugoročno bi rezultirao katastrofalnim vremenskim nuspojavama.

"Svi koje poznajem slažu se da je ovo jako loše osmišljena ideja. Njegov koncept nastanka tornada je fundamentalno kriv. Meteorolozi ne podnose kada čuju nešto o sudaru toplog i hladnog zraka. Stvari su ipak puno kompliciranije od toga", kaže Joshua Wurman iz Centra za istraživanje opasnih vremenskih uvjeta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara