Gradovi unutar grada iz mokrih snova megalomana: Ovako će izgledati Dubai budućnosti!

Foto: Marko Zirdum/Studio Zee - photography

PROJEKTI vrijedni milijarde dolara i makete koje zorno prikazuju sve "mokre snove" najboljih među dizajnerima i građevinarima mogli su se vidjeti proteklog tjedna na prestižnom sajmu Cityscape Global 2013. održanom u dubaijskom Svjetskom trgovačkom centru. Ondje je bio i poznati hrvatski fotograf Marko Zirdum, koji živi i radi u Dubaiju, a čije vam fotografije donose uvid u budućnost ovog velegrada. Dubai, poznat po megalomanskim projektima, u planu ima izgradnju novih gradova unutar samog Dubaija, a svaki od njih već na maketi izgleda "nadnaravno".

Vjerovali ili ne, i Dubai je osjećao globalnu ekonomsku krizu pa je ovogodišnji Cityscape Global zorno prikazao ekonomski oporavak i veliki povratak dubaijskog tržišta nekretnina, koje je po prvi put od 2008. godine iznova počelo rasti. Ovogodišnji Cityscape Global je bio najveći u posljednje četiri godine, a posjetilo ga je preko 30.000 ljudi, što je u odnosu na lani porast od čak 53 posto.

Još jedan od znakova  izlazaka iz krize je činjenica kako se na nove megalomanske projekte odlučuju uoči roka povratka duga od 20 milijardi dolara - pozajmice iz 2009. godine koja im je zatrebala nakon kraha tržišta nekretnina uzrokovanog globalnom krizom. Dubai je tad od Središnje banke Ujedinjenih arapskih emirata pozajmio 10 milijardi dolara, a od dviju abudabijskih banaka, Nacionalne Banke Abu Dhabija i Al Hilal banke, po pet milijardi dolara. Dug na naplatu stiže u 2014., a dubaijski čelnici krajem prošlog mjeseca samouvjereno su poručili kako će Dubai taj dug bez problema platiti i kako nemaju u planu pregovore o refinanciranju pozajmica.

Zanimljivo je i kako je tržište nekretnina uz trgovinu i turizam jedna od najjačih grana dubaijskog gospodarstva. Iako je inicijalno bogatstvo Dubaija nastalo na naftnom biznisu, danas od njega dolazi tek mali postotak prihoda, koji se na godišnjoj razini kreće između svega 2 i 4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara