Hrvati diljem Hrvatske pohitali na Noć muzeja

Hrvati diljem Hrvatske pohitali na Noć muzeja

Foto: Hina

NOĆ MUZEJA, koja jednom godišnje besplatnim ulazom i zanimljivim programima u muzeje diljem Hrvatske dovodi brojne posjetitelje, otvorena je u petak navečer u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle zagrebačkog Tehničkog muzeja, kao najprikladnijem mjestu za početak te kulturne manifestacije čije se ovogodišnje, deseto izdanje održava na temu ''Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um".

U proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, samo prošle godine rekordnih 360 tisuća, a organizatori očekuju da će se rast posjećenosti nastaviti i ove godine.

Tome u korist govori i podatak da je prošla kulturna godina bila obilježena velikim izložbenim projektima koji su se nastavili i u ovoj godini. Stoga je večeras očekivano velika gužva ispred Umjetničkog paviljona, gdje građani u redu dugom od ulaza sve do ulice čekaju ne bi li pogledali izložbu Joana Miroa, a mnogi su i u Muzeju za umjetnost i obrt gdje se održava izložba "Guercino: Svjetlo baroka", koja se u subotu zatvara.

Unatoč niskim temperaturama te povremenoj kiši i snijegu, večeras je živnuo i inače pusti Gornji Grad, do kojega prijevoz olakšavaju besplatni ZET-ovi autobusi. Klovićevi dvori otvorili su izložbi o jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja Antoniji Kulčar Tonki i pripremili programe vezane uz izložbu "Volim matematiku", Hrvatski muzej naivne umjetnosti demonstrira tehniku slikanja na staklu, Hrvatski povijesni muzej bavi se Prvim svjetskim ratom, kao i, za područje Zagreba, Muzej Grada Zagreba, a Hrvatski prirodoslovni muzej tradicionalno je zanimljiv obiteljima s djecom.

Mnogi su muzeji svoje programe prilagodili ovogodišnjoj temi - Moderna galerija ima izložbu o Tesli iz svog fundusa, Muzej suvremene umjetnosti će uz izložbu i film Mehaničke figure inspirirane Teslom progovoriti o Tesli kao umjetničkoj inspiraciji, Muzej Mimara Tesli će se približiti kroz radove Pere Jelisića i Jane Žiljak Vujić.

Čak se i Muzej bolnice Vrapče posvetio središnoj temi, povezujući korištenje električne energije u psihijatriji, s naglaskom na elektrokonvulzivne terapije.

Tehnički muzej, za koji je pokrenuta inicijativa da nosi Teslino ime, svakih sat vremena demonstrirao je Tesline pokuse, a tamo je predstavljen i električni automobil Tesla kojim će se netko od sretnih dobitnika u nagradoj igri tog muzeja imati priliku i provozati središtem Zagreba.

Na otvorenju, koje se prenosilo i u dvorištu Tehničkog muzeja, glumci Tvornice lutaka i pjevači zbora "Izvor" izveli su ulomke predstave o Tesli, u kratkim sličicama prikazavši kako je taj vizionar i velikan svjetskog izumiteljstva u korist znanosti i društvenog napretka stavljao sve, pa i vlastite potrebe.

"Nikola Tesla svojim je izumima zadužio cijeli svijet, a drago mi je da Noć muzeja počinje upravo u našem muzeju posvećenom izumima i otkrićima, koji je već godinama najposjećeniji i najomiljeniji među svim generacijama", rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić.

Unatoč kiši i jakom olujnom nevremenu i Splićani i njihovi gosti u petak navečer su pohrlili u devetnaest muzejskih i galerjskih ustanova grada koje su im u tradicionalnoj 10. Noći muzeja pod zajedničkim nazivom "Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um", pripremili iznimno bogat kulturni program.Građani su tako mogli potpuno besplatno, a negdje i uz toplu okrjepu, uživati u predavanjima, izložbama, radionicama, promocijama, koncertima, tribinama, dokumentarnim filmovima i performansima. Splitski su se muzeji tako svojski potrudili da u vremenu od 18 do 1 sat u svoje prostore privuku što više znatiželjnika "gladnih" novih znanja u kulturi. Gradonačelnik Ivo Baldasar je tako već u 18 sati, u Muzeju grada Splita otvorio izložbu Art-Password, a osim edukativnog programa za najmlađe u tom su muzeju među ostalim održane priče o Dioklesu i Marulu.

Galerija umjetnina građanima je u samo jednoj noći ponudila četiri izložbe. Uz već prethodno postavljenu vrlo vrijednu zbirku Ive Tartaglie otvorene su i izložbe Jirija Valocha "Riječ kao slika", Borisa Bućana "Bućan Art" iz kolekcije Marinko Sudac, te "Izvan vremena i prostora". Zanimljivo je bilo i u Muzeju sporta u kojem su se s građanima nakon odgledane izložbe dresova, pokala, plaketa i zastavica KK Jugoplastika koja ove godine slavi 70 godina, družili Rato Tvrdić, Damir Šolman, Željko Jerkov, Dino Rađa, Đurđica Bjedov, Ivica Šurjak, Tina Erceg i drugi koji su zainteresiranima dijelili autograme.

Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika mnoge je posjetitelje privukao glavnom temom noći, knezom Branimirom o kojem su prikazali epizode iz serije "Hrvatski kraljevi" u produkciji HRT- a. Mladi su sudjelovali na likovnoj radionici, dok su oni nešto stariji razgledali izložbu Ljubomira Gudelja o rezultatima arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od 1993. - 2010. godine na arheološkom lokalitetu Crkvine u Cisti Velikoj.

Dvojica crnogorskih akademskih slikara Rajko Todorović - Todor i Igor Rakošević izlagali su svoje radove u Staroj gradskoj vijećnici, a najpoznatiji hrvatski astronom Korade Korlević na Zvjezdanom selu Mosor je imao predavanje. Za to vrijeme u Podrumima Dioklecijanove palače su prezentirana najnovija arheološka istraživanja.

U info zoni su bili izloženi završni radovi studenata Umjetničke akademije u Splitu, a u Hrvatskom pomorskom muzeju izložbe s temama iz hrvatske povijesti. Poznati splitski fotograf Ante Verzotti u Galeriji Emanuel Vidović izložio je svoje fotografije "A propos Split", a Zorana Jurić Šabić u Galeriji Meštrović izložbu "Dekodiranje Meštrovića: Ikonološka studija skica za dekoraciju kupole Crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama".

"Kako su nastali biciklisti" izložba je koja se mogla razgledati u Ateljeu Vaska Lipovca, u Etnografskom muzeju je među ostalim predstavljen projekt "Peškarija", te u Prirodoslovnom muzeju projekcije dokumentarnih filmova.

Tema desete Noći muzeja"Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um" nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da podsjeti na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti , te da afirmativno utječe na razvoj njegovog rodnog kraja kroz ličnost genijalnog izumitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu manifestacije "Noć muzeja" u petak navečer su u Rijeci otvorene dvije nove izložbe - "Ratne boje" u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, posvećene 20. godišnjici akcije Oluja i izložba radova umjetničkog dvojca Žižić/Kožul u galeriji Mali salon.Otvorena je i gostujuća izložba o Prvom svjetskom ratu u riječkom Državnom arhivu, a uključili su se i svi ostali muzeji te ustanove i udruge u kulturi mogućnošću razgledavanja postojećih izložaba i organizacijom raznih događanja.

Izložba "Ratne boje" autora stručne koncepcije Damir Batistić i Ive Mileusnića predstavalja prikaz cjelokupne vojnoredarstvene akcije Oluja, s naglaskom na značenje sudjelovanja postrojbi iz ovog područja.

Izložene su borbene odore, naoružanje, zastave i drugi znakovi postrojbi te fotografije iz razdoblja akcije. U prostoru muzeja su riječke umjetnice Sandy Uran, Izabela Peculić i Anamarija Reljac izvele performans "Ratnici".

Damir Žižić i Kristian Kožul su se predstavili izložbom "Wonderful thing will happen" kojom se referiraju na posttranzicijsku stvarnost.

U izložbenom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti može se razgledati izložba Media-Scape – Izvanredno stanje.

Prirodoslovni muzej je organizirao vodstvo kroz novi dio stalnog postava "Plavetnilo - raznolikost života u podmorju Kvarnera" te je priredio radionice za djecu i odrasle s temom najvećih otkrića u zbirkama muzeja. Muzej grada Rijeke se pridružuje Noći muzeja mogućnošću razgledavanja aktualne izložbe akvizicija muzeja u protekle četiri godine te izložbom staklenih objekata Silvestra Ulricha.

Povodom 20. godišnjice djelovanja ovaj muzej je predstavio svoje dosadašnje najuspješnije izložbe.

Državni arhiv u Rijeci je otvorio gostujuću izložbu Državnog arhiva u Zadru "Veliki rat" o Prvom svjetskom ratu od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar. U riječku Noć muzeja uključilo se i Društvo arhitekata s trima izložbama u svom prostoru i to izložbom radova članova ovog Društva u 2013. i 2014. godini, izložbi arhitektonskih radova Kazimira Ostrogovića te predloženih arhitektonskih inicijativa za kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

Izložba "Županija u jednom danu" te zbirka fotoaparata i pribora mogla se razgleedati u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka. U Rijeci su program manifestacije obogatili još i Sveučilišna knjižnica Rijeka u prostoru Izložbe glagoljice, Astronomski centar s nizom projekcija, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka s izložbom Saše Jantoleka i još neke galerije i izložbeni prostori.

Na području Primorsko-goranske županije Noć muzeja se još priređuje u opatijskom Hrvatskom muzeju turizma s izložbom o djelovanju dr. Albina Eldera, zaslužnog za počekte turizma u Lovranu te prvim projektima povezivanja vrha Učke s obalom, potom u muzejskoj zbirci u Dobrinju naKrku gdje se predstavlja život prije električne energije, u puntarskoj galeriji "Toš" s izložbom vezanom uz mesopusna događanja, u Muzeju grada Crikvenice, Creskom te Lošinjskom muzeju te gradu Rabu, gdje su za posjet otvoreni gotovo svi izložbeni prostori.

Diljem Istre također je obilježena 10. jubilarna Noć muzeja, a toj su se manifestaciji, uz istarske muzeje, priključile i druge kulturne ustanove, među kojima su Državni arhiv u Pazinu i Sveučilišna knjižnica u Puli te brojne galerije.

Povijesni i pomorski muzej Istre otvorio je zanimljivu izložbu "Pattinaggio - povijest koturaljkanja u Puli", gdje je prikazana povijest tog sporta u Puli uz bogatu fotografsku građu, a u Muzeju suvremene umjetnosti Istre program je započeo otvaranjem izložbe "Tu smo 4", uz prigodni glazbeni program u nastavku.

Zanimljivo je bilo i u Augustovom hramu, gdje je otvorena izložba "City Data Future", a riječ je o interakcijama u hibridnom urbanom prostoru na temu transparentnosti, vlasništva, granica, sigurnosti, kontrole i privatnosti. U galeriji C8 u Carrarinoj ulici mogla se organizirano razgledati izložba "Anne Frank", dok je Sveučilišna knjižnica otvorila sve svoje zbirke te najvjernije posjetitelje, koji su obišli svih šest dislociranih zbirki, nagradila besplatnim članstvom.

U muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca" otvorena je izložba na temu "1914.", čiji je autor Hassan Abdelghani. Izložba prikazuje stratišta, groblja i nadgrobne fotografije preminulih vojnika te njihove osobne predmete sačuvane u fundusima memorijalnih centara i muzeja. Prigodne izložbe otvorene su i u multimedijalnom centru Luka i u galeriji "Milotić".

Posebno zanimljivo bilo je u Buzetu gdje je tamošnji Zavičajni muzej pripremio bogat program. U suradnji s umjetnikom Harijem Vidovićem upriličena je freskoslikarska radionica namijenjenu svim uzrastima, a u najdužoj muzejskoj noći posjetitelji su mogli nazočiti i koncertu odnosno dijelu glazbeno– scenske kolajne "Kolarići". Uz autoricu i glavnu protagonisticu Elis Lovrić, u programu je nastupila i Bika Blasko, na violončelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara