Hrvati u borbi za spas vrtnih patuljaka!

Foto: Facebook

POČETKOM kolovoza hrvatski ogranak Fronte za oslobođenje vrtnih patuljaka počeo je djelovati na Facebooku.

Naime, prvog dana u mjesecu pokrenuta je stranica Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka, a dosad je prikupila više od 5000 lajkova. Na početku opisa stoji samo "Oslobodimo vrtne patuljke od vrtlarskog lobija!", a nakon toga i opsežnija priča:

"Patuljci zaslužuju slobodu, isto tako kao što je zaslužuje i svaki čovjek. Oni nisu nikome naudili, niti su ikada pokušali pobjeći iz vrtova svojih patuljkovlasnika, što dovoljno govori o mentalitetu i dobroćudnosti ovog drevnog naroda. Zbog toga smatramo da je ovako ponašanje prema tim nedužnim stvorenjima nedopustivo!

Vrtni patuljci nisu sretni. To je obična ljudska laž koja služi kao opravdanje za nastavak torture nad patuljcima. Kao što nisu ni vrtni. Taj su im pridjev prišili ti isti ljudi kako bi ih lakše zatočili u svojim vrtovima i iskorištavali za rad u nehumanim uvjetima. I zato smo odlučili djelovati. Djelovat ćemo brzo. Djelovat ćemo beskompromisno. Djelovat ćemo odmah!

Prije nego što oslobodimo vrtne patuljke i vratimo ih u divljinu, dajemo priliku njihovim vlasnicima da ih puste iz vrtova, terasa i kuća i prestanu gledati na njih kao na robove. Želimo pokazati svijetu da ova tiha stvorenja zaslužuju slobodu, kako bi se i oni mogli posvetiti stvarima koje ih vesele, adekvatno se školovati, baviti se sportom, loviti cure, roštiljati, kupati se, skakati padobranom ili uživati u kišnom danu uz dobru knjigu.

I zato, vrtni patuljci više nikad ne bi smjeli biti potlačeni, izloženi kiši, snijegu, ekstremnim vrućinama, napadu divljih životinja, kao ni prisilnom radu u vrtovima bez prava na plaću, pauzu za ručak, prekovremene sate te kvalitetan godišnji odmor. Vrijeme je da stanemo na kraj vrtlarskom lobiju kako bi patuljci napokon osjetili slobodu i jednakost!".Podsjetimo, javnost je za Frontu za oslobođenje vrtnih patuljaka prvi put čula sredinom 1990-ih, nakon serije napada na vrtove radi "oslobađanja" vrtnih patuljaka" i njihova "vraćanja u divljinu".

Prema proglasu što ga je Fronta objavila na internetu, njezina je svrha "oslobađanje vrtnih patuljaka u cijelom svijetu... jer, predugo je taj divan narod trpio okrutno postupanje ljudi".

Skupina je doživjela težak udarac 1997., kad je sud u sjevernoj Francuskoj osudio jednog od njezinih vođa na uvjetnu kaznu zatvora i novčanu kaznu zato što je sudjelovao u nestanku oko 150 vrtnih patuljaka.

Fronta je ponovno došla na naslovne stranice 1998., kad je ispod mosta u Brieyu u istočnoj Francuskoj pronađeno 11 obješenih vrtnih patuljaka koji su "počinili samoubojstvo". Nedaleko je pronađeno pismo u kojemu je stajalo: "Kada budete čitali ove riječi, više nećemo biti dijelom vašeg sebičnog svijeta u kojemu služimo samo kao ukras".

Jedna od spektakularnih akcija Fronte bila je i otmica 20 vrtnih patuljaka s izložbe u Parizu 2000. Fronta je tada zatražila zatvaranje izložbe i oslobađanje svih patuljaka, ali su organizatori odbacili njezine prijetnje.

Na hrvatskoj stranici redovito se objavljuju "dogodovštine" raznih patuljaka pa tamo možete pronaći i više fotografija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara