Hrvatska je zemlja dobrog provoda i netaknute prirode, ali i najpopularnije festivalsko odredište!

Foto: Press

JE LI Hrvatska postala najbolja europska destinacija za održavanje festivala? Ovoga su se pitanja ovih dana dotakli mnogi strani mediji među kojima su poznati nizozemski portal Festival Calendar te američki portal Beatport.

Pitanje koje se nakon prošle sezone pitao jedan od najprestižnijih britanskih medija, The Guardian, ovih dana intrigira i druge velike europske i američke medije. Nizozemski portal Festival Calendar Hrvatsku predstavlja kao zemlju garantirano dobrog provoda i lijepog vremena, opuštenih ljudi, niskih cijena, netaknute prirode, gostovanja najvećih svjetskih zvijezda te posebno – raznovrsnih festivala.Kao veliku prednost Hrvatske spominje festivale na otvorenom, dok se, primjerice, na Ibizi sva zabava odvija u zatvorenim prostorima. Među negativnim stranama Ibize navodi se i sličan glazbeni program koji se iz godine u godinu ponavlja, dok Hrvatska dovodi svježa imena, mlade talentirane izvođače te raznovrsnije žanrove glazbe.

Također, jedan od vodećih američkih portala Beatport prenio je istraživanje o najčešćim odabirima i navikama ljubitelja festivala u kojem su izdvojeni gosti iz Velike Britanije i gosti iz ostalih zemalja svijeta. Rezultati istraživanja pokazali su vrlo zanimljive podatke, međutim nama se najinteresantnijim pokazao onaj koji odgovara na pitanje – u kojoj se državi održavao festival koji ste posjetili?

Odgovori su pokazali kako su ispitanici u obje kategorije na temelju 80 ponuđenih festivala održanih tijekom 2013.u najvećem postotku posjetili upravo - Hrvatsku! Hrvatske je festivale posjetilo 21 posto ispitanika iz Velike Britanije, dok taj postotak u kategoriji ostatka svijeta iznosi 22 posto. U obje su se kategorije na drugo mjesto smjestili njemački festivali, dok su treći po redu najzanimljiviji Britancima bili nizozemski, a ostatku svijeta češki festivali.

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih istraživanja čiji rezultati jasno govore o uspješnosti i rastućoj popularnosti festivala kao vodeće grane turizma u svijetu pri čemu prednjače festivali na popularnoj plaži Zrće (Hideout, Fresh Island, HTC Papaya Day&Night, Sonus i Dj Mag) te Ultra u Splitu, Outlook u Puli, The Garden u Tisnom i drugi. Ostale rezultate koje je prenio Beatport potražite ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara