Ima li Hrvatska za ponuditi išta osim mora? Ovi restorani dokazuju da ima

Ima li Hrvatska za ponuditi išta osim mora? Ovi restorani dokazuju da ima

Foto: Index

U MONUMENTALNOJ vinariji Kozlović održan je domaći gastronomski događaj godine: predstavljanje članova udruge "Jeunes restaurateurs d'Europe", najprestižnije gastronomske udruge prisutne u Hrvatskoj.

Radi se o međunarodnoj udruzi osnovanoj 1974., koja je isprva okupljala mlade chefove, da bi s vremenom dobno ograničenje postalo fleksibilnije, te je osnovni kriterij postala kvaliteta i inovativnost. Udruga okuplja oko 360 restorana u 11 europskih zemalja. 12 je hrvatskih predstavnika, a smatra se kako će baš ovi restorani biti prvi na oku Michelina kad se napokon odluče na pokretanje hrvatskog vodiča.

Udruga je u svoje redove primila četiri nova člana: restoran "Marina" iz Novigrada, "Pergolu" iz Zambratije, "Fošu" iz Zadra te "Paradigmu" iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi su se restorani pridružili eliti hrvatske restoranske scene koju udruga već okuplja, a to su restoran San Rocco iz istoimenog hotela u Brtonigli, Monte iz Rovinja, Damir i Ornela iz Novigrada, Draga di Lovran iz Lovranske Drage, Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga, Pelegrini iz Šibenika i Plavi podrum iz Voloskog.

Njihovi kuhari prezentirali su neka od svojih najboljih jela, od rustikalnog graha s tripicama od grdobine (Draga di Lovrana) ili pikantne juhe (Marina, Novigrad) odnosno originalnog "bureka" sa škampima (Foša), do senzacionalne čokoladne kreme s kavom (Pelegrini, Šibenik) ili torronea (San Rocco).

Nije tajna da hrvatska restoranska ponuda, koja se često svodi na masne ćevape i lošu pizzu, ne nailazi na pohvale stranih turista niti kritičara, te da Hrvatska suncu i moru još uvijek u ponudu nije pridružila visoku gastronomiju, no za nadati se je da će upravo prezentirani gastro-aduti napraviti značajnu promjenu.

Menu s prezentacije
(Popis restorana i prezentiranih jela)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara