Ima li Hrvatska za ponuditi išta osim mora? Ovi restorani dokazuju da ima

Ima li Hrvatska za ponuditi išta osim mora? Ovi restorani dokazuju da ima

Foto: Index

U MONUMENTALNOJ vinariji Kozlović održan je domaći gastronomski događaj godine: predstavljanje članova udruge "Jeunes restaurateurs d'Europe", najprestižnije gastronomske udruge prisutne u Hrvatskoj.

Radi se o međunarodnoj udruzi osnovanoj 1974., koja je isprva okupljala mlade chefove, da bi s vremenom dobno ograničenje postalo fleksibilnije, te je osnovni kriterij postala kvaliteta i inovativnost. Udruga okuplja oko 360 restorana u 11 europskih zemalja. 12 je hrvatskih predstavnika, a smatra se kako će baš ovi restorani biti prvi na oku Michelina kad se napokon odluče na pokretanje hrvatskog vodiča.

Udruga je u svoje redove primila četiri nova člana: restoran "Marina" iz Novigrada, "Pergolu" iz Zambratije, "Fošu" iz Zadra te "Paradigmu" iz Splita.

Ovi su se restorani pridružili eliti hrvatske restoranske scene koju udruga već okuplja, a to su restoran San Rocco iz istoimenog hotela u Brtonigli, Monte iz Rovinja, Damir i Ornela iz Novigrada, Draga di Lovran iz Lovranske Drage, Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga, Pelegrini iz Šibenika i Plavi podrum iz Voloskog.

Njihovi kuhari prezentirali su neka od svojih najboljih jela, od rustikalnog graha s tripicama od grdobine (Draga di Lovrana) ili pikantne juhe (Marina, Novigrad) odnosno originalnog "bureka" sa škampima (Foša), do senzacionalne čokoladne kreme s kavom (Pelegrini, Šibenik) ili torronea (San Rocco).

Nije tajna da hrvatska restoranska ponuda, koja se često svodi na masne ćevape i lošu pizzu, ne nailazi na pohvale stranih turista niti kritičara, te da Hrvatska suncu i moru još uvijek u ponudu nije pridružila visoku gastronomiju, no za nadati se je da će upravo prezentirani gastro-aduti napraviti značajnu promjenu.

Menu s prezentacije
(Popis restorana i prezentiranih jela)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara