Internet opet paničari zbog apokalipse: Prije 11 godina objavljeno da će Zemlju 21. ožujka 2014. pogoditi asteroid

Ilustracija: Shutterstock

PRIJE 11 godina inozemni mediji, uključujući CNN i Guardian, prenijeli su priču o asteroidu 2003 QQ47 koji bi mogao udariti u Zemlju ovaj tjedan, točnije 21. ožujka 2014. godine.

Nasreću, ali i kao što je već postalo praksa, ta priča nema veze s istinom, ali unatoč tomu društvenim su se mrežama počele širiti stare vijesti o ovoj priči, piše Slate. Doduše, asteroid postoji, ali bez ikakve će opasnosti proći kraj Zemlje 26. ožujka: neće nam se približiti više od 19 milijuna kilometara, što je otprilike 50 puta veća udaljenost od one na kojoj se od nas nalazi Mjesec.

Ipak, priča se proširila Twitterom bez da su činjenice provjerene, a članak je recikliran i na Daily Mailu u obliku u kojem je objavljen 2003. godine. Prava je istina da se za asteroid mislilo da bi mogao biti potencijalna opasnost tek kratko vrijeme nakon što je otkriven, ali ubrzo nakon toga mogućnost udara u 2014. godini je isključena te je zaključeno da opasnost od ovog konkretnog asteroida ne postoji još barem narednih 100 godina.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara