Internet osmišljen još 1934.: Ideja "Televizijske knjige" stara skoro osam desetljeća

Internet osmišljen još 1934.: Ideja "Televizijske knjige" stara skoro osam desetljeća

Screenshot: YouTube

ČINI se da je ideja o internetu zaživjela još '30-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, znanstvenik Paul Otlet još je 1934. predvidio što će u budućnosti biti najbrži način prijenosa informacija, sugerirajući da bi bilo dobro spojiti telefon s TV prijamnikom, prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TechNewsDaily izvijestio je da je za vrijeme rasprave o povijesti interneta na Svjetskom znanstvenom festivalu u New Yorku otkrivena Otletova ideja. Ovaj je belgijski znanstvenik i autor već prozvan jednim od očeva informatičkih znanosti, a čini se da je gotovo proročki predvidio budućnost u svom izdanju "Treaties on Documentation".

Desetljećima prije iPada, Kindlea i drugih čuda moderne tehnologije Otlet je planirao kombinaciju televizije i telefona kako bi se brže objavljivale informacije iz izdanih književnih i znanstvenih djela. Istražujući je, između ostalog, napisao: "Ovdje radni prostor više nije zakrčen knjigama. Na njihovom su mjestu ekran i telefon na dohvat ruke". Nakon toga predložio je čak i da, ako se ekran podjeli u više segmenata, na njemu se može pojavljivati više knjiga odjednom. Svojoj je ideji nadjenuo naziv "Televizijska knjiga".

Kao godina početka rada interneta navodi se 1969. kad je pod nazivom ARPANet pokrenut projekt američkog Ministarstva obrane koji je za cilj imao povezivanje dvaju računala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara