Javnost podivljala nakon BBC-jeve službene potvrde da Jeremy Clarkson napušta "Top Gear"

Javnost podivljala nakon BBC-jeve službene potvrde da Jeremy Clarkson napušta "Top Gear"

Screenshot: YouTube

UGOVOR između Jeremyja Clarksona i BBC-ja neće biti produžen, potvrdio je to upravo za medije generalni direktor BBC-ja, Tony Hall. Dodao je i to da ovu odluku nije bilo lako donijeti te da je svjestan da će ovaj potez podijeliti javnost, no "neke su granice prijeđene i on tu ne može ništa", rekao je.
 
Clarkson je suspendiran 10. ožujka nakon, kako je objavljeno, "tučnjave" s producentom Oisinom Tymonom u jednome hotelu u Yorkshireu. Svađa je, čini se, počela jer mu nakon cjelodnevna snimanja nisu osigurali hranu. Prošli je tjedan počela interna BBC-jeva istraga pod vodstvom Kena MacQuarrieja, direktora škotskog BBC-ja.

Budući da ga Tymon nije službeno prijavio, vjeruje se da se Clarkson sam javio šefovima kuće.

Nakon toga ga je direktor BBC-jeve televizije Danny Cohen suspendirao do kraja istrage. I prije nego što je u srijedu objavljena odluka o otkazu, milijuni ljudi na internetu su potpisali peticiju kojom traže da Clarksona vrate na posao.

Top Gear je veoma gledana emisija o automobilima, u 2013. je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda s 350 milijuna gledatelja diljem svijeta. Clarkson je dobar prijatelj premijera Davida Camerona, a dosad je već uspio uvrijediti i ekologe, udruge za zaštitu mentalnog zdravlja i bicikliste.

U listopadu prošle godine njegova je emisija izazvala i diplomatski incident između Britanije i Argentine koje su 1982. i stvarno ratovale oko Falklandskih otoka. Ekipa Top Geara morala je otići iz Argentine jer je na snimanju vozila Porsche 928 GT registarskih pločica H982 FKL, što su neki pročitali kao aluziju na Falkandski rat.

BBC piše u srijedu kako Clakrsonov otkaz zapravo i nema veze s njegovim stilom, mišljenjem, popularnošću pa čak ni rječnikom kojim se služi u emisijama. "Riječ je o tome da je već mjesecima u BBC-ju glavna tema što sve zvijezdama prolazi kad nisu pred kamerom", javlja BBC.

Vjeruje se da će se Top Gear koji BBC-ju nosi pedesetak milijuna funta na godinu, nastaviti snimati bez Clarksona oko kojega će se sada nadmetati druge mreže.

Nakon incidenta provedena je interna istraga koja je dovela do BBC-
jeve odluke o otkazu. Od kada je Clarkson suspendiran, te je doveden u pitanje njegov daljnji angažman u "Top Gearu", javnost je vršila pritisak na BBC da se odluka o suspenziji povuče, a obožavatelji su čak potpisali i peticiju s tim ciljem, no, BBC je ipak odlučio drugačije. 
 
Otkaz najavljen jutros, a neki su mediji i prije službenog BBC-jevog priopćenja izvještavali o konačnoj odluci. BBC planira nastaviti emitirati "Top Gear" te su već u pregovorima s novim voditeljima.
 
Javnost je na BBC-jevu odluku reagirala burno, kako se i moglo pretpostaviti, a društvene su mreže preplavili komentari, posebno na Twitteru gdje su hashtagovi #Clarkson, #JeremyClarkson, #Clarksongone i varijacije na temu, već hitovi, a posebno se ističe hashtag #JeSuisClarkson.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara