Je li šokantna kampanja u borbi protiv droga zaista uspješna ili je riječ o "zdravstvenom terorizmu"?

Foto: Rehabs

NOVA kampanja u borbi protiv zlouporabe kristalnog metamfetamina brzo se proširila internetom zahvaljujući uistinu šokantnim fotografijama drogom izobličenih lica. Međutim, mnogi su se znanstvenici zapitali koliko je učinkovita i došli do zaključka da nije.

Prikazano stvarno fizičko propadanje

Kampanju "Strahote metamfetamina" pokrenula je stranica Rehabs.com, a tvrde da njihove fotografije prikazuju fizičko propadanje kroz koje prolaze korisnici ove droge. Protagonisti kampanje su više puta uhićeni, a njihove fotografije pokazuju sustavno propadanje u kojem je Rehabs prepoznao savršen materijal za kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je učinkovitije kad ljudi vide ishod kontinuiranog uzimanja supstance. Postaje stvarnije u njihovim umovima", objasnio je novinarima Dan Tynski s Rehabs.com.

Kampanje nemaju utjecaj na ovisnike

Dr. Dolores Cimini, psihologinja sa njujorškog sveučilišta Albany tvrdi da su ove metode strašenja ništa drugo nego klasični "zdravstveni terorizam" koji nema nikakav učinak.

"Adolescenti su egocentrični i uvjereni su da im se ništa ne može dogoditi. Kampanje poput ovih, kada ih vidimo izvan nekog određenog konteksta, nemaju apsolutno nikakav utjecaj na ovisnike", rekla je dr. Cimini za HuffPost.

Ipak, Tynski priznaje da je primarni cilj kampanje privući pažnju na samu stranicu, a posredno i stvoriti viralni hit koji će barem donekle probuditi svijest o štetnosti.

Sve fotografije možete pogledati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara