Jeste li vidjeli video za promociju strategije razvoja hrvatskog turizma na koji je potrošeno 66.500 kuna?

Jeste li vidjeli video za promociju strategije razvoja hrvatskog turizma na koji je potrošeno 66.500 kuna?

Screenshot: YouTube

OVOG UTORKA Ministarstvo turizma objavilo je video koji je u vrlo kratkom roku zainteresirao građane.

Ali, nipošto ne iz razloga zbog kojih bi se oni možda nadali. Naime, preko društvenih mreža ubrzo su se Vladi javili kritičari, nezadovoljni viđenim u videu. Jedan od njih na Twitteru je tako napisao: "Ako je strategija razvoja turizma do 2020. 'kvalitetna' kao i njezin video, propali smo", a ubrzo je stigao i odgovor: "Hvala ti na kritici, proslijedit ćemo odgovornima".

"Turizam su emocije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A "odgovorni" su, dakako, smješteni na adresi Ministarstva turizma, koje smo i sami potom odlučili upitati na koji je način video nastao i koja je točno njegova svrha. Objašnjeno nam je da se ne radi o promotivnom videu za turizam već je u pitanju video koji najavljuje Strategiju razvoja turizma do 2020. godine, unutar kojeg je predstavljena ideja kako bi to idućih godina trebalo izgledati: "Film 'Turizam su emocije' nije pripremljen u svrhu promocije hrvatskog turizma, već u svrhu promocije Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, dokumenta kojeg je na današnjoj, 75. sjednici, usvojila Vlada RH, a koji definira turističku budućnost Hrvatske i smjernice za snažniji turistički razvoj svih hrvatskih krajeva u narednih osam godina. Film će se koristiti i kao sastavni dio prezentacija prilikom promotivnih aktivnosti Strategije razvoja hrvatskog turizma.

Film komunicira nekoliko ključnih poruka: naredno razdoblje od sedam godina će obilježiti konkretne promjene u hrvatskom turizmu koje predviđa Strategija (od 2013. do 2020.godine), turizam je industrija doživljaja i emocija te je upravo na njima potrebno graditi priču hrvatskog turizma", priopćili su iz Ministarstva o videu koji su mnogi prozvali "patetičnim" i općenito loše napravljenim.

Upravo je to ono što se nikako nije svidjelo ni korisnicima YouTubea, s obzirom na to da, iako još nema niti 2000 pogleda, kao prva dva komentara stoje: "Video je prenaivan, američka škola ne prolazi kod nas" i "Koliko ste novca platili za ovu reklamu koja svrhe baš i nema?".

Potrošeno 66.500 kuna

Odgovor na potonje također smo dobili iz Ministarstva: "Troškovi izrade filma su iznosili 66.500,00 kuna + PDV. S obzirom na to da je riječ o iznosu manjem od 70 tisuća kuna bez PDV-a, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, Ministarstvo turizma nije bilo u obvezi raspisivanja javnog natječaja za njegovu izradu. Također, izrada filma definirana je i kao predmet nabave sukladno Planu nabave Ministarstva turizma za 2013. godinu, temeljem članka 20. Zakona o javnoj nabavi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara