"Jovanka Broz je dobro i otkrit će Titove tajne!"

Foto: Titoville.com

BEOGRADSKI pisac Žarko Jokanović, kojem je Jovanka Broz (89) otkrila mnoge misterije zajedničkog života s doživotnim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, kazao je u razgovoru za Anadoliju da je nekadašnja prva dama Jugoslavije dobro i da se uspješno oporavlja nakon što je 23. kolovoza primljena u beogradsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Čovjek koji je nedavno objavio feljton posvećen životu Jovanke Broz, a koji je izazvao mnogo pažnje na Balkanu, ističe da svakodnevno odlazi u posjet Titovoj supruzi.

"Ona je potpuno bistrog uma, priča, čak se i našalimo... Ona je veliki borac. Neshvatljivo je ovim mlađim generacijama kako netko ostaje borac i u najtežim situacijama. Ja sam uvjeren da će ona dobiti i ovu bitku! Dosta joj znače pozdravi koje joj prenosimo, dosta joj znači interes javnosti, domaće i strane, koja je podjednako velika u svim dijelovima naše nekada zajedničke domovine", započeo je razgovor Jokanović.

Brozova, dodaje, jest dosta bolje u odnosu dane kad je primljena u bolnicu. "Vjerujem da će to liječenje trajati još određeno vrijeme", smatra Jokanović, koji nije želio prognozirati kad bi Broz mogla napustiti beogradsku bolnicu.

Priča kako se Jovanki javljaju "sa raznih strana" i da joj svi nude pomoć.

"Njoj svaki pozdrav i svaki interes, kako kaže, grije dušu. To je za nju veliki poticaj u ovim teškim trenucima koje proživljava. To je i velika satisfakcija nakon svega što je prošla i prolazi proteklih 36 godina", rekao je.

Zajedno s potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem i bliskim rođacima Jovanke Broz angažirao se na saniranju vile u kojoj je prva dama donedavno živjela.

"Kuća u kojoj je ona živjela treba se što hitnije renovirati, da Jovanka ima zapravo gdje biti kad izađe iz bolnice. U ovim uvjetima to je apsolutno nemoguće. To je jedna ruševina nedostojna ljudskog življenja, to je velika bruka i sramota ove države što je to dozvolila. Mi smo se na sastanku kod Rasima Ljajića usuglasili da se to mora ubrzati. Već narednih dana, mislim, bit će i nekih rješenja u tom pravcu. Ali, dok ne budemo sigurni, dok ne vidimo da se tu nešto i pomiče, nećemo vjerovati. Nju su, naime, mnogo puta ranije jednostavno varali. Ona 33 godine živi u privremenom smještaju. I ono što ja mislim da ova država minimalno treba napraviti za Jovanku Broz, jest da joj osigura trajni smještaj. Znači, treba se trajno riješiti njen stambeni problem", kazao je za AA Jokanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je velika sramota Srbije što "žena koja je prvoborac, veliki antifašist, nosioc Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i Ordena zasluga za narod i potpukovnik po činu nema ništa".

Početkom listopada bit će objavljena Jokanovićeva knjiga u kojoj donosi prvu i cjelovitu Jovankinu ispovijest o njenom životu. Knjiga će se pojaviti na tržištu cijele bivše Jugoslavije.

Pitali smo ga hoće li Jovanka Broz otkriti sve Titove tajne.

"Jovanka, svakako, zna mnoge Titove tajne, zna mnoge tajne tog vremena i to znanje tajni tog vremena je u mnogo čemu prouzrokovalo njen progon. Pričali smo i o tim tajnama. Tih tajni koje zna Jovanka Broz bojali su se njeni mučitelji i progonitelji iz tadašnjeg državnog vodstva, prije svega brinući za fotelje, položaje... Ona je dosta toga ispričala, sve će to biti u knjizi koju ćemo uskoro izaći", potvrdio je Jokanović.

Jovanka Broz je, po riječima Jokanovića, simbol Jugoslavije, države koje nema. No, po njemu, i taj interes za Jovanku Broz oslikava "naše odnose prema toj državi".

Ponekad se čini da Jugoslavije više ima danas nego u vrijeme kada je postojala.

"Ako je nema na nivou racionalnog, onda je ima na nivou podsvjesnog. Jer koliko god se neki trudili da kažu da nema tog interesa i da ne postoji taj prostor, on svakako postoji. Ako ljudi provedu 70 godina u zajedničkoj državi, to su, ipak, mnogo čvršće veze nego bi neko mogao pomisliti", naglasio je Jokanović, te, na kraju, dodao:

"Jovanka je svakako indikator za tu priču i njena sudbina jest priča o svima nama na ovim prostorima. Često to Jovanka ponavlja. To nije samo priča o njoj, to je ono što se svakome od nas pojedinačno može dogoditi. Svima koji živimo na ovim prostorima. Koliko god mi to htjeli ili ne, svi smo mi manje više slični, ako ne i isti. Priča o Jovanki i njenoj sudbini jest priča o odnosu države prema pojedincu, bahatosti nekih moćnika, svemoći pojedinca koji ne prezaju da zlostavljaju jedinu ženu, staricu. Kad se to događa nekadašnjoj prvoj dami, supruzi predsjednika Tita, što se tek može dogoditi običnim ljudima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara