Kako su George Lucas i Steven Spielberg sklopili nevjerojatan dogovor

Screenshot: YouTube

REDATELJ George Lucas dugo je sumnjao u uspjeh "Star Warsa".

U vrijeme kada je počeo razmišljati o snimanju znanstveno-fantastičnog filma, taj filmski žanr nije bio popularan. Nakon puno problema odnio je scenarij u "20th Century Fox" i dobio zeleno svjetlo za snimanje, ali i dalje je imao svoje sumnje, piše Business Insider.

Odlučio ih je podijeliti s kolegom redateljem koji je u to vrijeme snimao svoj znanstveno-fantastični film. Zaputio se na set filma "Close Encounters of the Third Kind" Stevena Spielberga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je proveo nekoliko dana. "Nije osjećao da su "Star Warsi" došli do vizije koju je on inicijalno imao. Osjećao se kao da je napravio film za djecu", ispričao je Spielberg. Lucas je ubrzo shvatio kako će Spielbergov film biti jako uspješan i čak mu je rekao kako će biti uspješniji od njegovog. Tada mu je na pamet pala zanimljiva ideja. "Znaš što? Ajmo malo trgovati. Dat ću ti 2.5 posto zarade od 'Star Warsa' ako ti meni daš 2.5 posto zarade od svog filma", rekao mu je Lucas. Spielberg je prihvatio ovaj rizik.

Iz današnje perspektive lako je zaključiti da se rizik itekako isplatio. Spielbergov film bio je hit, sa zaradom od 303 milijuna dolara. Međutim, Star Wars franšiza postala je jedan od najvećih box office hitova svih vremena. Prvi film iz serijala drugi je najgledaniji film svih vremena, jedno mjesto iza filma "Gone With The Wind". Ako uzmemo u obzir i inflaciju, zaradio je više od 1.5 milijardi dolara.

Spielberg je, prema nekim procjenama, od toga dobio više od 40 milijuna dolara, a Lucas mu i danas redovito šalje njegov novac.

2012. godine kompanija "Walt Disney" kupila je Lucasovu producentsku kuću "Lucasfilm" za 4.5 milijarde dolara, stekla prava na "Star Wars" franšizu, i najavila produkciju nova tri filma. "20th Century Fox" još uvijek ima distribucijska prva za prve dvije trilogije i stalna prava za prvi originalni film.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara