Kakvo je stanje u Coloradu godinu dana nakon legalizacije marihuane

Kakvo je stanje u Coloradu godinu dana nakon legalizacije marihuane

Screenshot: CBC.ca

PROŠLO je godinu dana otkad je Colorado postao prva američka država koja je legalizirala marihuanu u rekreativne svrhe, a utjecaj koji je taj potez imao na zdravstvo, kriminal, zaposlenja i druge faktore sad je već mjerljiv.

Dakle, je li legalizacija sa sobom donijela i apokalipsu u obliku ulica prekrcanih ovisnicima bez posla, kao što su se neki konzervativci pribojavali?

Denver, u kojem živi oko 650.000 građana, ima više od 60 dućana u kojima se prodaju različite vrste kanabisa, kolači, kreme, lule, majice. Prije samo jednog desetljeća ovdje je bilo ilegalno prodavati alkohol nedjeljom, ali zato danas svi koji imaju više od 21 godine smiju konzumirati marihuanu.

"Otkrili smo da se nije puno toga promijenilo. Policajci nisu primijetili velike promjene pri obavljanju svog posla", kazao je policajac iz Denvera za CBC, iako su upravo oni prije legalizacije bili prilično zabrinuti oko onoga što ih čeka. A osim što legalizacija nije prouzročila porast kriminalnih radnji, rezultirala je tisućama novih poslova, budući da turisti hrle u (trenutno) više od 60 mjesta na kojima se trava u gradu može kupiti. Lokalne su novine čak u travnju zaposlile prvog "kritičara marihuane".

"Dakle, nebesa vam se nisu sručila na glavu?", pitao je novinar CBC-a policajca, koji je na to odgovorio: "Ne, nebesa nam se nisu sručila na glavu".

Vožnja pod utjecajem, krađe s privatnih posjeda i nasilni zločini svi su redom bili u opadanju u Denveru prije legalizacije, a taj se trend i dalje nastavio. U izvještaju se čak tvrdi da se smanjio i broj mladih ljudi koji konzumiraju kanabis.Ipak, nisu svi uvjereni da je ovo pravi put. Gradonačelnik Denvera Michael B. Hancock kazao je da je protiv legalizacije, a guverner John Hickenlooper nedavno je to nazvao nerazboritim potezom.

Unatoč njihovoj zabrinutosti, država je dosad ovim putem prikupila otprilike 60 milijuna dolara od poreza na dobit, a prošli je mjesec Hancock četiri milijuna od tog novca potrošio na nove programe u gradu.

Ali, budući da je marihuana još uvijek ilegalna na federalnoj razini, većina banaka oklijeva poslovati s novcem koji ona donosi te tvrtke koje se njome bave ne mogu podizati kredite.

Više pogledajte u videu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara