Kći diktatora osvaja svjetske ljestvice: Dok joj otac kuha protivnike, Gulnara Karimova želi karijeru pjevačice

Screenshot: YouTube

KĆI JEDNOG od najnemilosrdnijih svjetskih diktatora odlučna je zavladati svjetskim glazbenim ljestvicama unatoč očevom ugledu i činjenici da ima 40 godina.

Gulnara Karimova najstarija je kći i nasljednica uzbekistanskog diktatora Islama Karimova, ali čini se da nema ambicije postati novom vladaricom zemlje već se odlučila posvetiti pjevačkoj karijeri.

Karimov diktaturu u Uzbekistanu provodi od raspada Sovjetskog Saveza 1990. godine i konstantno je na udaru svjetskih medija zbog opetovanog kršenja ljudskih prava. Navodno svoje rivale kuha žive, a 2005. godine naredio je policiji da ubije stotine nenaoružanih prosvjednika. Svake godine djeca školskog uzrasta prisiljena su nekoliko mjeseci na težak rad, berući pamuk.

Gulnara je u nekoliko navrata pokušala postati slavna, okušavši se kao dizajnerica odjeće i nakita, na jednoj je svojoj reviji čak ugostila i Stinga, poznatog svjetskog humanitarca, a za nastup na afterpartyju navodno mu je platila dva milijuna funti. Prošle je godine trebala odjeću predstaviti na New York Fashion Weeku, ali revija je otkazana nakon prosvjeda aktivista za ljudska prava.

Gulnara je visoko obrazovana, završila je Harvard s diplomom stručnjaka za regionalna pitanja i ima doktorat sa Sveučilišta u Tashkentu, a i majka je dvoje djece. Predstavnica je Uzbekistana pri UN-u i bila je ambasadorica Uzbekistana u Španjolskoj 2010. godine.

Na svom jeziku pjesme izdaje od 2006. godine, ali album izdan ovog lipnja prvi je na engleskom. Za svoje je umjetničko ime Gulnara odabrala alias GooGoosha, kako je odmilja zove upravo njezin otac.


Tekst na njezinoj službenoj stranici novi album opisuje riječima: "Baš kao i život, GooGooshin vas debitantski album vodi kroz mnoga raspoloženja, iskustva i lekcije. To je egzotična mješavina zvukova i osobne ispovijesti snage dubokih emocija", prenosi Daily Mail.

U dokumentima WikiLeaksa opisana je kao "jedna od najomraženijih osoba u zemlji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara