Krovovi bez snijega otkrili uzgajivače marihuane u Nizozemskoj

Krovovi bez snijega otkrili uzgajivače marihuane u Nizozemskoj

Foto: Shutterstock

NIZOZEMSKA policija je uhitila mnoge uzgajivače kanabisa koje je izdalo topljenje snijega.

Zimsko je vrijeme otkrilo iznenađujuće tragove do nizozemskih uzgajivača koje odaje topljenje snijega na njihovim krovovima.

Toplina potrebna farmama kanabisa čini ih toplijima od okolnih posjeda, što znači da jedina kuća u ulici s čistim krovom vjerojatno krije nešto više od loše izolacije.

Tweet policije grada Haarlema kaže: "Nema snijega na krovu susjedne kuće? Anonimno prijavite moguće farme kanabisa", pozivajući ljude na oprez.

Čini se da tehnika funkcionira, jer su uhićenja ilegalnih uzgajivača zabilježena diljem zemlje otkako je počelo zimsko vrijeme.

U Zuthpenu u pokrajini Gelderland, u spavaćoj je sobi pronađena farma s 88 stabljika marihuane, a u Arnhemu je u srijedu izvršen pretres dvaju imanja, pri čemu je nekoliko osoba uhićeno.

Da se snijeg još jednom pokazao kao štetan za uzgajivače potvrđuje i izjava nizozemske policije, kako su susjedi primijetili da "nema snijega na krovu jedne zgrade, za razliku od ostalih", a detektirali su i sumnjiv miris.

U ponedjeljak su policajci u Amersfoortu otkrili ilegalnu farmu s 500 biljaka kanabisa procijenjene vrijednosti od 50 tisuća eura.

"Policajci su proveli istragu jer je kuća bila zamračena, a krov sasvim suh, za razliku od drugih krovova u ulici", rekao je glasnogovornik policije i dodao: "Biljke smo počupali i uništili, a farmu razmontirali".

Nakon što je Haarlemska policija pozvala ljude da prijave krovove bez snijega, korisnici Twittera su primijetili kako bi se nevine obitelji mogle naći na meti, ako, na primjer, imaju adaptirano potkrovlje.

Nizozemska je dobro poznata po svojim liberalnim zakonima koji se tiču kanabisa, ali zbog nastojanja da se uzgoj kanabisa ograniči na osobnu upotrebu, zabranjeno je imati više od pet biljaka kanabisa u kući, a svatko tko sa sobom na javnom mjestu ima više od pet grama može biti uhićen.Kako je u Velikoj Britaniji palo znatno manje snijega, za pronalaženje farmi se koriste helikopteri s detektorima topline.

Zamjenik menadžera za zračne operacije policije West Midlandsa, Martin Knowels, je 2013. godine rekao: "Naše termalne kamere mogu detektirati neobično visoke temperature na imanjima udaljenim i nekoliko tisuća stopa – svaki se uzgajivač kanabisa u količinama za prodaju, koji koristi redove lampi za grijanje, izlaže velikom riziku da će njegove kriminalne aktivnosti biti osujećene s neba".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara